Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Dit is een enorm belangrijke uitspraak voor de onderzoeksjournalistiek.'

28-05-2024

Het gerechtshof in Den Haag oordeelt vandaag dat Zembla niet onrechtmatig heeft gehandeld in alle berichtgeving over granuliet en granulietproducent Bontrup. Hiermee komt voorlopig een einde aan een jarenlange juridische procedure.

Bontrup sleepte niet alleen Zembla, maar ook deskundige Gustaaf Biezeveld voor de rechter. Hij stelde in de uitzendingen dat de handelingen van het bedrijf als strafbare feiten kunnen worden gekwalificeerd. Beide aangeklaagden zijn echter in het gelijk gesteld.

Zembla-eindredacteur Roelof Bosma, die de uitzendingen samen met researcher Marco de Lange maakte, is het een overwinning voor de onderzoeksjournalistiek. ‘Het is al moeilijk om deskundigen voor de camera te krijgen en zonder deze uitspraak zou dat helemaal onmogelijk worden. Deze zaak bewijst dat je met feiten en een zorgvuldige aanpak nog kan winnen tegenover een grote macht.’

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.