Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Onderzoekt - Aflevering 3: Het onrecht van de WIA blootgelegd

18-10-2023

Wie tijdens zijn loopbaan ziek wordt kan een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen. Verdien je veel? Dan krijg je een uitkering. Maar werk je parttime of heb je een laag salaris? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk geen cent. Zembla onderzoekt hoe duizenden mensen worden vermorzeld door ons arbeidsongeschiktheidsstelsel, dat vooral voor mensen met hoge lonen goed lijkt te werken.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

Stefan Vlaminckx VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap
Stefan Vlaminckx VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap21 okt. 2023 - 19:38

Waar u wellicht ook eens naar kan kijken is het navolgende; ik ben, vlak na het invoeren van de wia 80 tot 100 procent afgekeurd. Ik krijg dus 70 procent van mijn laatst verdiende loon, dat volgens het UWV destijds, jaarlijks geïndexeerd zou gaan worden. Ik zie inderdaad elk jaar mijn uitkering stijgen. Maar dat ik er nou ook dezelfde levensstandaard mee heb behouden, is absoluut niet zo. Sterker, waar ik destijds met die 70 procent gemakkelijk kon rondkomen, auto kon rijden en die elke 5 jaar ook kon vervangen, en gewoon elk jaar 2x op vakantie kon als ik het verder niet te bont maakte, val ik nu onder het armoedebeleid vd gemeente. Ik kan het zelf niet nagaan maar u wellicht wel. Want waar ik dit aan verdiend heb weet ik niet maar onrechtvaardig voelt het wel.