Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Kort: Van vruchtbare landbouwgrond naar verarmde bodem

20-09-2023

CRISPR-Cas is een revolutionaire techniek. Door een nauwkeurige knip in het DNA van een plantenzaadje kunnen voedselgewassen worden aangepast aan de wensen van teler en consument. Ons voedsel is zo beter bestand tegen klimaatverandering, er is minder landbouwgif nodig en alleen zo blijft er voldoende eten voor de groeiende wereldbevolking. Althans, dit stellen voorstanders van deze Nobelprijs-winnende techniek.

Hebben de voorvechters van CRISPR-Cas voldoende oog voor gevolgen op de lange termijn? Maakt gentech-voedsel de intensieve landbouw echt duurzamer? De makers van Zembla reizen af naar Argentinië, waar het telen van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja en maïs, sinds eind jaren ‘90 is toegestaan en onderzoeken de argumenten en belangen van de voorvechters van genetische modificatie.

Deze Zembla Kort is een samenvatting van de uitzending 'Sleutelen aan zaad’: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/sleutelen-aan-zaad

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.