Zembla

Zo werkt de WIA

11-05-2023

Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA-uitkering. Die blijkt soms bikkelhard te zijn. Maar hoe werkt de WIA-uitkering precies? 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

tmprade
tmprade19 mei 2023 - 11:10

Mag je als ondernemer na 2 jaar ook in de wia? Ik heb een hersenbloeding en ga niet genezen

lovewinnie
lovewinnie19 mei 2023 - 9:19

Ik kwam bij de wia terecht na 2 jaar ziektewet na 2 rugoperaties en 3e zou maand na keuring plaatsvinden. ( Rug vast zetten). Slikte 120mg morfine en droeg gipscorset van stuit tot ribbenkast 24/7 om erger te voorkomen. Zowel bedrijfsarts als meerdere neurologen en orthopedisch chirurg zeiden dat ik bedrust nodig had en niet mocht werken. Keuring vond plaats, 0% afgekeurd. 20 uur werken en toen loon van zn 900 euro was prima haalbaar. 6wk later moest ik komen vanwege bezwaar. Zware operatie achter de rug maar afspraak mocht niet verzet worden want dan ging ik akkoord met eerdere uitspraak. 2wk na operatie, hechtingen nog erin. Brief van de arts dat ik 6 tot 12 mnd moest herstellen kwamen ze tot de conclusie dat werken op dat moment onmogelijk was. 100% loonsverlies. Ze snapte niet dat ik was goedgekeurd terwijl deze zware operatie op de planning stond. Eindelijk kon ik herstellen en viel last van mijn schouder. Onmenselijk zijn ze. Onnodig veel stress, mijn herstel belemmerd en daardoor mede blijvende zenuwschade

Newell
Newell16 mei 2023 - 12:24

Bij een bedrijfsongeval heb ik hier door pijnelijk letsel over gehouden van de rug en zenuwstelsel hoofd. Kon niet lopen liggen zitten . Volgde regels van 2jr ziektewet met ww moet je WIA aanvraag doen. Tijdens de gesprek moest ik bewijzen uit scootmobiel dat ik kan bukken. Pijnn scheurt door me heen. Vervolgens vraag de keuring arts waarom gaat u niet terug naar uw "Eigen Land" miv 2 nationaliteiten. Ook dat weer. Wia afgewezen . Ik beland in de ww tot weer in ZW miv kanker is gevonden en hier Hysterectomy moest ondergaan. Tijdens het WW gesprek werd ik bevolen dat ik moet maat gaan werken nog steeds 24/ pijn en stuiptrekkingen van de bedrijfdongeluk. Ik huilde want ik wil werken maar lichaamelijk werd niet mee en mijn bestaande geestelijk van PTSS werd ook niet beter van waar ook slaaplozen nachten heeft. De ambternaar had hiet scheit aan en pakte mijn rolstoel en wielde me zo naar de ingan naar buiten. Intussen ben in verweer gegaan met een advocaat. Rechtzaak in 2021 geweest en Uwv gaf aan dat het maar een menstruatie problemn waren door de rugklachten terwijl geen baarmoeder meer hebt. Hier werd ik opnieuw afgewezen. Nu zijn we bezig met hoge beroep want het werd niet na gekeken naar de ongeluk waar ik toen werkte. Leef van toeslagen als inkomsten en hulp van vriend. Plus ben ook gedupeerde van belastingdienst op de fraude lijst stond. Dit kwam dat Algorithms bepaalde en hier werkt UWV ook mee. Het komt hetzelfde neer nationaliteit lage inkomsten en afkomst.

Be-nice
Be-nice12 mei 2023 - 17:37

Helaas zelf ervaring met nog een zeer onderbelicht oneerlijk aspect in de regelgeving: een onderneming starten vanuit de WIA.