Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla - De PFAS-doofpot

15-06-2023

Vrijwel de hele aarde is vervuild met giftige PFAS-chemicaliën. Deze 'forever chemicals' zijn onder andere verwerkt in cosmetica en pannen en worden in verband gebracht met kanker, nierbeschadiging en hartaandoeningen. PFAS zijn nauwelijks afbreekbaar in het milieu en zitten bij bijna iedereen in het bloed. In 2015 barst in de VS een gigantisch milieuschandaal los. Chemiebedrijf Dupont, een van de grootste verspreiders van de giftige stof, blijkt al decennialang te zwijgen over de gevolgen van PFAS voor mens en milieu. Zembla reconstrueert wat de industrie wist en wat ze met die kennis deden en stuit daarbij op onthullende nieuwe informatie.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

vincent_101
vincent_10118 jun. 2023 - 14:52

Is het niet de PLICHT van de rijksoverheid om namens haar burgers Du Pont / Chemours per direct te sluiten wegens gevaar voor de volksgezondheid èn hen tevens aan te klagen voor de enorme schade aan mens en milieu? Beslaglegging op het volledige kapitaal en terugvordering van winsten van aandeelhouders.. het lijkt me nog ondermaats. Feit is dat uiteindelijk wij, Nederland(ers), gewone burgers, de 'echte' kosten voor PFAS fabricage en producten betalen in de vorm van gezondheid-schade, milieuschade, schade aan onze drinkwater voorzieningen en daarmee samenhangende reinigingen en sanering. Zou er niet op zijn allerminst !? per direct een volledig verbod op fabricage, gebruik èn invoer van PFAS / PFOA en PFAS/PFOA bevattende producten ingesteld moeten worden?

Sinnedski
Sinnedski16 jun. 2023 - 7:20

Burgemeester Dordrecht ? Fabriek per direct sluiten, onderzoek doen. Directie aansprakelijk stellen en alle kosten op Dupont verhalen.

Zalm
Zalm15 jun. 2023 - 19:53

Is het verspanend bewerken van Teflon met een boor of frees gevaarlijk? Verder heb ik een regenafstotende jas, waar waarschijnlijk ook Teflon in zit. Kan het dragen van dat soort kleding de gezondheid schaden?