Zembla

Eerste beelden uit 'De nieuwe nicotineverslaafden'

19-10-2022

De elektronische sigaret. Door de tabaksindustrie gepromoot als middel om te stoppen met roken. Maar door het ook te verkopen in smaken zoals suikerspin, hazelnootpasta en aardbeienijs, creëert ‘Big Tobacco’ juist een nieuwe generatie nicotineverslaafden: kinderen en jongeren. Een miljarden business. Want wereldwijd worden de snoepsmaakjes een rage onder deze doelgroep. Het vapen (dampen) zoals het roken van een e-sigaret populair genoemd wordt, blijkt zeer verslavend. De nicotine in de e-sigaret is mild en kan daarom makkelijker door jongeren worden ingeademd.

In Zembla laten Australische journalisten zien hoe de tabaksindustrie het beleid om jonge mensen te beschermen tegen de schade van e-sigaretten probeert te ondermijnen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

Theo Jan
Theo Jan20 okt. 2022 - 9:11

Jongeren aan de vape, daar is iedereen wel tegen denk ik, jongeren aan de Red Bull en andere zeer schadelijke dranken en voeding, waar is het fanatisme van de media tegen deze industrie, misschien vanwege de reclame inkomsten, vapen valt onder de tabakswet, dus geen reclame. Waarom alleen weer een "expert" aan het woord die fanatiek tegen is, informeer je breder en breng het ware verhaal, electronisch roken is tot wel 95% minder schadelijk dan roken, https://www.youtube.com/watch?v=RisBe5sLGPc, die Engelse NHS, het RIVM van Engeland heeft een heel ander verhaal, Engelse medische wetenschap staat wereldwijd zeer hoog aangeschreven, waarom hoor ik deze kant nooit ? Volgens mij zijn jullie een publieke omroep die onder andere ongehoord Nederland beticht van onjuist of in ieder geval onvolledige informatie verstrekking, jullie doen hetzelfde alleen ligt het onderwerp wat minder gevoelig dan racisme. NVWA treed wel degelijk op, ik kan je boetes uit de branche overleggen, miljoenen inmiddels, veel daarvan zullen zelfs jullie afdoen als belachelijk, dat zijn de feiten. Het is wel zo dat de NVWA de makkelijke weg kiest, sitting ducks, websites en winkels worden zwaar gecontroleerd en beboet, actief de leeftijdsgrens controleren wordt minder gedaan, waarom, lastiger in de praktijk, meer werk en levert minder op, het gaat ze om de boetes, een verdienmodel. Hoor en wederhoor is een journalistieke plicht, doe je werk, doe het goed.