Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla - Het PFAS-schandaal

08-09-2022

In Zeeland is het water zo ernstig vervuild geraakt met giftige PFAS-stoffen, dat er geen vis meer gegeten mag worden uit de Westerschelde. Vorig jaar ontstond in België grote commotie toen bleek dat chemiebedrijf 3M in Antwerpen jarenlang enorme hoeveelheden PFAS in de Schelde heeft geloosd. Dit leidde tot een parlementair onderzoek en het stilleggen van de fabriek. Tot nu toe wezen alle vingers naar 3M, maar ondanks het ingrijpen bij dit bedrijf wordt het PFAS-gehalte in de Westerschelde niet minder. Hoe kan dat? Zembla volgt het PFAS-spoor en ontdekt een andere belangrijke bron van de PFAS-vervuiling, met grote gevolgen voor Nederland.

 

Correctie

In de uitzending wordt gesproken over de "actielimiet" van het Vlaamse voedingsagentschap FAVV voor PFOS in eieren. Daarover wordt door een van de sprekers in de uitzending gezegd dat deze is vastgesteld op 0,5 ng/g. Op basis daarvan wordt in de uitzending geconcludeerd dat concentraties PFOS in eieren in Zwijndrecht "6000 keer" boven de norm zitten. Dat is echter onjuist. De huidige actielimiet van het FAVV is 100 ng/g. Met ingang van 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een nieuw actielimiet van 1 ng/g. Het moet dus "30 keer" boven de huidige norm zijn, of "3000 keer" boven de norm die vanaf 1 januari 2023 geldt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

Helena van Vliet-van Houten
Helena van Vliet-van Houten26 sep. 2022 - 10:02

Is het niet mogelijk om met paddenstoelsporen de PFAS te laten absorberen. Dit kan ook bij het absorberen van olie? Paddenstoelen en schimmels kunnen dit weer omzetten tot leven en iets positiefs voor de natuur

Sam59
Sam5922 sep. 2022 - 18:56

Misschien ook eens monsters nemen bij ATM moerdijk. Ook die loost pfas verbindingen

Dirk28
Dirk2816 sep. 2022 - 15:12

Ik ga voor de gekste reactie op deze uitstekende reportage. Ik begrijp dat geen middel bekend is om het gehalte aan pfas in het bloed te verlagen. Pfas dat anders maar heel langzaam uit het bloed verdwijnt. Ik begreep uit de reportage dat via borstvoeding de moeder het probleem doorgaf aan haar kind. Wil dat dan zeggen dat de moeder hierdoor een deel van het probleem kwijt is? Zou men dan niet aanraden om veel langer borstvoeding te geven zonder de melk (ongezuiverd) aan het kind te geven? Kan dit mechanisme niet bij andere mensen nagedaan worden?

BramLuigi
BramLuigi15 sep. 2022 - 7:45

Pfas mag bij Chemours mag nog steeds geloost worden Een vergunning voor 500 kg

Josh1955
Josh19559 sep. 2022 - 6:48

Ik kwam dagelijks langs indaver. Welke risico’s zijn er voor mensen die dagelijks in de buurt verkeren. Ademen de vervuilde lucht in en wat betekent dit voor je gezondheid?