Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla - Het PFAS-schandaal

08-09-2022

In Zeeland is het water zo ernstig vervuild geraakt met giftige PFAS-stoffen, dat er geen vis meer gegeten mag worden uit de Westerschelde. Vorig jaar ontstond in België grote commotie toen bleek dat chemiebedrijf 3M in Antwerpen jarenlang enorme hoeveelheden PFAS in de Schelde heeft geloosd. Dit leidde tot een parlementair onderzoek en het stilleggen van de fabriek. Tot nu toe wezen alle vingers naar 3M, maar ondanks het ingrijpen bij dit bedrijf wordt het PFAS-gehalte in de Westerschelde niet minder. Hoe kan dat? Zembla volgt het PFAS-spoor en ontdekt een andere belangrijke bron van de PFAS-vervuiling, met grote gevolgen voor Nederland.

 

Correctie

In de uitzending wordt gesproken over de "actielimiet" van het Vlaamse voedingsagentschap FAVV voor PFOS in eieren. Daarover wordt door een van de sprekers in de uitzending gezegd dat deze is vastgesteld op 0,5 ng/g. Op basis daarvan wordt in de uitzending geconcludeerd dat concentraties PFOS in eieren in Zwijndrecht "6000 keer" boven de norm zitten. Dat is echter onjuist. De huidige actielimiet van het FAVV is 100 ng/g. Met ingang van 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een nieuw actielimiet van 1 ng/g. Het moet dus "30 keer" boven de huidige norm zijn, of "3000 keer" boven de norm die vanaf 1 januari 2023 geldt.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.