Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Eerste minuten van 'Het lot van Oekraïne'

14-04-2022

Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne roept het land om Westerse steun. De Oekraïense president Zelensky vestigt zijn hoop op de NAVO, maar “iedereen is bang, niemand reageert”, verzucht hij in één van zijn eerste videoboodschappen.

De Europese Unie komt met verstrekkende sancties tegen Rusland. En NAVO-lidstaten leveren op eigen titel wapens en hulpgoederen aan Oekraïne. Maar Zelensky wil meer, zoals bijvoorbeeld een no-flyzone boven zijn land. Hij wil toetreden tot de NAVO, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Het bondgenootschap wil geen oorlog met Rusland. Zelensky verscherpt zijn toon richting NAVO: “Door jullie zullen er mensen sterven.”

De wanhopige zoektocht naar bondgenoten is voor Oekraïne niets nieuws. Vanaf de onafhankelijkheid begin jaren ‘90 is Oekraïne al op zoek naar sterke vrienden in het Westen: de NAVO en de Europese Unie. Met de Russische invasie wordt de grootste Oekraïense angst werkelijkheid: een grootschalige oorlog die op eigen houtje uitgevochten moet worden. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zembla spreekt politieke kopstukken in binnen- en buitenland en onderzoekt de Oekraïense strijd om veiligheid.

Kijk de eerste minuten van de uitzending.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar