Zembla

Zembla Kort: De doden van Fort Europa

06-04-2022

"Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken," zegt antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek terwijl ze op het strand van de Tunesische kustplaats Zarzis foto’s maakt van een scheepswrak en kledingstukken van omgekomen vluchtelingen.

Honderden verdronken vluchtelingen zijn daar de afgelopen jaren aangespoeld. M’charek woont sinds haar elfde in Nederland maar is in deze streek geboren en getogen. Zij helpt en steunt de vissers van Zarzis die zich bekommeren om de zielloze lichamen die ze vinden in de zee en op het strand. Omdat de autoriteiten de dode vluchtelingen niet willen begraven, hebben de vissers een eigen provisorische begraafplaats aangelegd waar de lichamen een liefdevol maar anoniem graf krijgen.

Zembla onderzoekt in Tunesië de gevolgen van Fort Europa en volgt M’charek en de vissers in hun strijd om de anonieme vluchtelingen een naam te geven. Dit is een samenvatting van de uitzending 'Dromen van een begraafplaats' (2018): https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/dromen-van-een-begraafplaats

.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar