Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Kort: De Magnitsky-fraude: bloedgeld uit Rusland

02-03-2022

Het is de grootste Russische belastingfraude in de geschiedenis: politieagenten en medewerkers van de Russische belastingdienst werkten samen met een criminele bende om 230 miljoen dollar te stelen van de Russische belastingbetalers. Sergei Magnitsky, een Russische advocaat, ontdekte de fraude en werd vervolgens door corrupte agenten opgepakt, vastgezet en gemarteld.

Hij stierf in de gevangenis en werd een symbool voor Russische wreedheden op het gebied van mensenrechten. Verschillende landen legden naar aanleiding van Magnitsky’s dood sancties op die leidden tot een furieuze reactie van het Kremlin. Andere landen, waaronder Nederland, weigerden echter hard op te treden tegen de zelfverrijkende regering van de Russische president Vladimir Poetin.

Dit is een samenvatting van de Zembla-uitzending 'Geld en gif uit Moskou' uit 2018. Lees meer: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geld-en-gif-uit-moskou

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.