Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Kort: Ziek van vliegen - het aerotoxisch syndroom

16-02-2022

Het wordt wel het best bewaarde geheim van de luchtvaartindustrie genoemd: piloten en bemanningsleden die ziek worden van het vliegen. Volgens een groeiende groep wetenschappers en piloten komt dat omdat ze constant giftige lucht inademen. Giftige stoffen uit de motorolie lekken structureel in de cabinelucht.

Grootschalig wetenschappelijk onderzoek is er nog nooit gedaan. Toch ontkennen luchtvaartmaatschappijen dat je ziek kunt worden door giftige cabinelucht. Piloten en bemanningsleden die ziek thuis zitten, krijgen dus geen compensatie. Intussen kondigt EasyJet aan filters te gaan installeren in vliegtuigen. De nieuwste toestellen van Boeing schrappen het beruchte luchttoevoersysteem. En dan is er nog een zieke KLM-piloot die niet meer mag praten over zijn klachten.

Deze video is een samenvatting van de uitzending 'Gif in de cockpit: het zwijgcontract'. Lees meer: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/gif-in-de-cockpit-het-zwijgcontract

Lees hier over risico's voor passagiers: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/ook-frequent-flyers-kunnen-last-krijgen-van-gezondheidsklachten-door-het-vliegen

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.