Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eerste beelden uit 'Oud, maar geen dor hout'

19-05-2021

Bescherm kwetsbare ouderen en houd je aan de maatregelen. Dat is het devies als de coronapandemie uitbreekt. De solidariteit is groot, maar al snel komen er barsten in. Op radio, tv en in de kranten klinkt telkens de vraag: is de prijs die de maatschappij daarvoor betaalt niet te hoog? Slaat de balans niet te ver door naar het beschermen van ouderen? Het debat verscherpt. Ouderen worden met dor hout vergeleken en men vraagt zich hardop af, of ouderen bij een tekort aan IC-bedden jongeren voorrang moeten geven.

In de discussies wordt er veel óver, maar te weinig mét ouderen gepraat, vinden critici. En dat terwijl demissionair minister Hugo de Jonge dit al jaren bepleit. Hij startte eerder een campagne over de grote waarde van ouderen, bijvoorbeeld door het vrijwilligerswerk dat ze doen. Ouderen moeten meer gezien en gewaardeerd worden. Waarom bleef die boodschap in coronatijd niet overeind?

Zembla onderzoekt waarom het debat over ouderen tijdens de coronacrisis zo op scherp is komen te staan.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.