Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bewoners weten kap te voorkomen en beheren bos nu zelf

22-04-2021

In het Groningse Kolham hebben bewoners met succes een bos weten te redden van kap. Het bos is met subsidie in 1986 aangeplant als productiebos voor hout. Boeren kregen destijds subsidie als ze bos aanplanten op landbouwgrond. Toen de regeling afliep, besloten veel boeren de bossen te kappen en de grond te gebruiken voor andere doeleinden. Dat was bijna ook gebeurd met het bos in Kolham. De bewoners hebben het na een strijd van 2,5 jaar in beheer weten te krijgen.

De provincie Groningen en ook het ministerie kunnen Zembla desgevraagd niet vertellen hoeveel bossen met de 1986 subsidieregeling geplant zijn. Het gaat in ieder geval over duizenden hectares bos die aangeplant, en de laatste jaren weer gekapt zijn.

In de Zembla-uitzending ‘Het beloofde bos’ blijkt dat ontbossing in Nederland jaarlijks zorgt voor een uitstoot van 1,5 miljoen ton CO2, vergelijkbaar met 750 duizend extra auto's op de Nederlandse wegen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.