Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Interview burgemeester Den Haag: ‘Je kunt ook demonstreren op een manier die respect afdwingt’

06-11-2020

Het was een moeilijk besluit dat Jan van Zanen in zijn laatste periode als burgemeester van Utrecht moest nemen: het tekenen van een noodverordening. “Je beperkt mensen in hun bewegingsvrijheid en je zet je wethouders en je gemeenteraad buitenspel. Dat hoort bij crisis bestrijden. Maar dat heb ik wel als zeer ingrijpend ervaren.” In een interview met Zembla blikt Van Zanen ook terug op zijn eerste roerige maanden als burgemeester van Den Haag tijdens de coronacrisis.

Van Zanen belandt in juli in een stad waar het erg onrustig is. De Haagse protesten tegen de coronamaatregelen zijn landelijk nieuws. Op 2 oktober spreekt Zembla Van Zanen onder meer over hoe hij tegen alle onrust aankijkt. “Den Haag is, zou je kunnen zeggen, demonstratiehoofdstad van Nederland. Dat wist ik van tevoren. Dat weet heel Nederland. Het is nog intensiever geworden.” 

De grenzen opzoeken
Van Zanen doelt daarbij vooral op de coronaprotesten. “Kijk, demonstreren hoort, dat faciliteer ik ook, en dat is geen enkel probleem. Sterker nog, ik ga daar prat op. Maar het fanatisme, dat men de grenzen wel erg opzoekt. Dat vind ik jammer, want je kunt ook demonstreren op een manier die respect afdwingt.”

Toch spreekt de Haagse burgemeester ook begrip uit voor de onrust: “Het duurt natuurlijk nu al zo lang. De mensen zijn het ook soms gewoon zat en dat kan ik me zo goed voorstellen. Want als je klein behuisd bent of veel kinderen hebt of je baan kwijt bent of ziek bent of ziek bent geworden, dan is het heel makkelijk wat ik allemaal zeg. Om je dan aan al die maatregelen te kunnen houden valt niet mee.”

Belast een ander niet
De burgemeester hoopt dat ook dat de mensen die juist heel strikt zijn en vinden dat de overheid harder moet optreden tegen de andere groep, een beetje mild kunnen zijn waar nodig. “Je kan ook een keer je mondkapje zijn vergeten. Een beetje mild zijn aan de ene kant en aan de andere kant: dames en heren, we doen dit niet voor de gezelligheid. Er is wel wat aan de hand. Dus neem je zelf een beetje in acht en luisteren naar de maatregelen. Als jij het niet wil, zorg er dan in ieder geval voor dat je een ander er niet mee belast.”

Kijk het hele interview hierboven terug.

 

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.