Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Podcast: Als de hoofdpersoon van je uitzending verdacht wordt in een gruwelijke zaak

01-02-2024

In 2017 onderzocht Zembla de werkwijze van Veilig Thuis bij meldingen over Munchausen by proxy. Een ernstige vorm van kindermishandeling, waarbij ouders hun kind moedwillig ziek maken. In de uitzending leverden deskundigen forse kritiek op de wijze waarop Veilig Thuis onderzoek doet in dit soort situaties. Maar inmiddels wordt een moeder die in de uitzending haar beklag deed over de werkwijze van Veilig Thuis door het OM verdacht van poging tot moord op haar pasgeboren baby en de mishandeling van haar zoon. 
In deze podcast blikken journalisten Sander Rietveld en Norbert Reintjens terug op hun onderzoek en reflecteren zij op hun eigen rol. Hebben ze voldoende afstand gehouden tot de casussen in de uitzending? Hadden zij dingen anders kunnen of moeten doen? En met welke afwegingen krijg je als journalist te maken in zo’n moeilijk dossier, waarbij het verhaal niet altijd zwart-wit is?

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.