Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Podcast: 'De giftige doofpot van de chemische industrie'

03-07-2023

Zembla ontdekt dat chemiefabriek Chemours, vroeger DuPont, in Dordrecht al tientallen jaren weet dat de stof die ze gebruiken en in het milieu lozen, schadelijk is en dat ze daarmee de omgeving zwaar vervuilen.

Het gaat om PFOA, een vorm van PFAS. PFAS is een groep chemicaliën die ook wel ‘forever chemicals’ wordt genoemd omdat ze nauwelijks afbreken in het milieu. Ze tasten het immuunsysteem aan en kunnen kanker veroorzaken. Pas in 2016 worden medewerkers en omwonenden over de risico's van de stof op de hoogte gesteld, terwijl de industrie dit dus al decennia wist. De gevolgen zijn gigantisch: in een straal van 15 kilometer rondom de fabriek zijn sloten en zwemplassen zwaar verontreinigd met giftige stoffen.

In deze Zembla Podcast vertellen onderzoeksjournalisten Roelof Bosma en Marco de Lange hoe ze aan hand van geheime documenten, Amerikaanse rechtbankstukken en open source onderzoek hebben gereconstrueerd wat de industrie op welk moment wist.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.