Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zweden zien af van overname Tata Steel: 'past niet in duurzaamheidsstrategie'

29-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen, die nodig zouden zijn geweest om te verduurzamen.

"We hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen lastig zou zijn", laat SSAB-topman Martin Lindqvist weten. Hij geeft aan dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen waren in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf.

Geruchten
Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd. Als het wel tot een deal was gekomen waren hier waarschijnlijk miljarden dollars mee gemoeid geweest.

Nu de partijen er niet zijn uitgekomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk voorgoed verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.

Onaangenaam verrast
Cinta Groos, voorzitter van Tata's centrale ondernemingsraad in Nederland, laat weten "zeer onaangenaam verrast" te zijn door het afhaken van SSAB. "Het is heel spijtig. We waren bezig met verduurzamen, ook met het oog op een mogelijke overname, maar dat zijn processen die lang duren." Groos verwacht dat het loskoppelen van Tata Steel Nederland van het Britse deel van het bedrijf wel gewoon doorgaat.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.

Het gif van Corus
Bijna dertien jaar na de Zembla-uitzending ‘Het gif van Corus’ zijn er nog steeds zorgen over de volksgezondheid in het gebied waar Tata Steel gevestigd is. In de ZEMBLA-uitzending ‘Het gif van Corus’ in 2008 bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht. 

In juni 2020 kwam de GGD opnieuw met een rapport waarin bleek dat in de directe omgeving van Tata Steel het aantal gevallen van longkanker de afgelopen jaren verder  is gestegen dan in de rest van Nederland. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.