Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zwarte lijst voor bijmengen stookolie

28-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
594 keer bekeken
  •  
zwarte-lijst-voor-bijmengen-stookolie
Het KLPD wil dat er striktere wettelijke eisen komen voor stookolie. De opsporingsdienst schat dat nu bijna alle stookolie voor schepen is aangelengd met chemicaliën. Daardoor lopen scheepsmotoren vast en wordt het milieu ernstig verontreinigd. Nu is het aanpakken van deze vorm van milieucriminaliteit nog een lastige klus voor politie en justitie.

Smerige olie
Stookolie, de brandstof voor de scheepvaart, wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig restafval. Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die af willen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De schepen die de vervuilde olie verstoken, stoten het gif ongefilterd de lucht in.

Zwarte lijst
Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) wil voorkomen dat mammoettankers met giftige stoffen als benzeen en lood gemengde olie verstoken. Zij wil dat er een zwarte lijst komt met giftige stoffen die nu nog illegaal met stookolie worden vermengd. Ook wil Van Veldhoven het makkelijker maken deze activiteiten aan te pakken.

' Niemand wil dat criminelen giftige stoffen als benzeen of arseen via een scheepschoorsteen de lucht laten inblazen en daar zomaar mee wegkomen terwijl de bedrijven er nog rijk van worden ook ', aldus Van Veldhoven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.