Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zwart geld op het voetbalveld

07-09-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
1062 keer bekeken
  •  
voetbalvesting-rotterdam
Niet alleen OFC kwam in opspraak vanwege het uitbetalen en witwassen van zwart geld, ook andere clubs kwamen in de moeilijkheden. Zembla zet er een paar op een rij.
De criminele geldschieter van Young Boys
Het is oktober 2011. Midden in de nacht wordt in het clubhuis van de Haarlemse voetbalclub Young Boys een inval gedaan. Er is dan een illegale pokeravond aan de gang. De inval is onderdeel van een grote politieoperatie. Via geheime camerabeelden in het Haarlemse clubhuis heeft de politie ontdekt dat er verschillende criminele activiteiten plaatsvinden. Dertien mensen worden gearresteerd. De sponsor van de club zou medeorganisator zijn geweest van de illegale pokerbijeenkomsten in het clubhuis. (Bron RTVNH)
Top van het amateurvoetbal
Op dat moment gaat het de amateurclub voor de wind. Dankzij sponsor Krisnapersath (Kris) J. promoveert Young Boys van de vijfde klasse naar de top van het amateurvoetbal. Volgens het OM is dat vooral te danken aan het onderwereldgeld van Kris J. die het clubhuis gebruikt voor zijn illegale praktijken. J. wordt beschuldigd van het organiseren van illegale pokeravonden, afpersing en het zwart uitbetalen van spelers.
IRT-affaire
Kris J. staat al langer bekend bij justitie, maar niet als kleine crimineel. In de jaren tachtig wordt J. al opgepakt vanwege nauwe banden en samenwerking met een cocaïnekartel uit Colombia. Daarna gaat hij aan de slag als informant voor het Interregionaal Rechercheteam, IRT. Maar de informatie die hij als informant aan de politie doorspeelt, gebruikt hij ook voor zijn eigen drugsnetwerk, blijkt later. De drugdealers die hij moet bestrijden spant hij ook voor zijn eigen karretje in een dubbelspel dat uiteindelijk leidt tot de IRT-affaire. Het IRT-team wordt onder andere daardoor in 1993 ontbonden en Kris J. krijgt twaalf jaar celstraf. Het OM stelt vast dat hij de ‘onmiskenbare leider’' is van een criminele organisatie. Ook wordt hem het omkopen van voetballers en illegaal gokken verweten.
Vuurwapens in de kleedkamer
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na zijn straf voor de IRT-zaak duikt J. opnieuw op in de onderwereld. Hij is dan sponsor van de zaalvoetbalvereniging Hindstore. Vrij Nederland publiceert eind 2013 een portret van J. waarin onder andere staat: “Af en toe lagen er vuurwapens in de kleedkamer. En bij een wedstrijd stonden er soms ‘driehonderd malloten’ langs de lijn, onguur volk dat niet per se op de sport was afgekomen.”
Afpersing
Later, in de zaak tegen Kris J. als sponsor van voetbalclub Young Boys, oordeelt justitie uiteindelijk dat hij van intimideren zijn levensstijl heeft gemaakt. Zo zou hij via afpersing 49.000,- euro hebben ontvangen van oud-profvoetballer Martien Vreijsen (ex-NAC). Volgens het vonnis van de rechtbank zette J. Martien Vreijsen onder druk om geld te innen van een failliet bedrijf waar Vreijsen een belang in had. De afpersingen maakte Vreijsen zo bang dat hij het geld uiteindelijk naar Young Boys bracht. Kris J. stak het vervolgens in eigen zak.
Dertig maanden celstraf
Uiteindelijk wordt in 2014 een celstraf van vijf jaar tegen Kris J. geëist wegens afpersing, witwassen en het organiseren van illegale pokertoernooien. Op 4 december 2014 wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Young Boys bestaat dan al niet meer. De club gaat in 2012 failliet.
Türkiyemspor: boegbeeld van de multiculturele samenleving
Türkiyemspor staat jaren bekend als het boegbeeld van het multiculturele voetbal. Het logo van de club in Amsterdam-West bestaat uit de Nederlandse en Turkse vlag. In de bestuurskamer van de club hangt het portret van de grondlegger van Turkije Atatürk naast dat van koningin Beatrix. Turken, Marokkanen, Surinamers en Nederlanders voetballen er met elkaar.
‘De kleine dictator’
Türkiyemspor klimt op naar de hoofdklasse dankzij gulle gever Nedim Imaç en in 2002 wordt de club kampioen van Nederland bij de zondagamateurs. Imaç, in het dagelijks leven textielhandelaar, is de voorzitter van Türkiyemspor en trekt steeds betere trainers en spelers aan. Hij staat bekend als een charmant en charismatisch man, maar ook als iemand die zijn club met strakke hand bestuurt. ‘De kleine dictator’ wordt hij ook wel genoemd.
‘Niemand mag groot worden’
In 2003 zegt Imaç in een interview met dagblad Trouw: “Je merkt toch dat er bij andere allochtone clubs naar ons opgekeken wordt. Ze zijn echt trots op Türkiyemspor, dat is mooi om te zien. Maar er is ook afgunst. In Nederland mag je hoofd niet boven het maaiveld uitkomen, hè? Dat merken we nu. Dan krijg je verhalen. Dat we het succes gekocht hebben, dat er zwart geld bij ons circuleert, allemaal onzin. Niet eens omdat we 'tyfus Turken' zijn, maar het is een Hollandse reactie. Niemand mag groot worden.’’
Liquidatie
Dan wordt Imaç in februari 2007 vermoord. Een afrekening, zo blijkt. De voorzitter van Türkiyemspor blijkt een dubbelleven te leiden: achter de textielhandelaar zit een crimineel die in heroïne handelt. Vrijwel meteen daarna gebeurt er nog iets: aanvoerder Ali Akgün van Turkiyemspor wordt in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage beschuldigd van het geven van opdrachten voor liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Een van die opdrachten zou de moord op zijn eigen clubvoorzitter zijn. De betrokkenheid van Akgün bij de dood van Imaç is nooit bewezen. Eind 2014 wordt Akgün in Turkije vermoord.
Belastingschuld
Vlak voor de dood van Imaç maakt de fiscus bekend dat Türkiyemspor enorme belastingschulden heeft. De club krijgt een naheffing van meer dan een miljoen euro opgelegd. Na zijn dood probeert de voetbalclub nieuwe sponsors te vinden. Tevergeefs. Begin 2009 wordt Türkiyemspor failliet verklaard.
Lees ook: 'Terugblik op Türkiyemspor' van journalist Wesley Meijer.
De suikeroom van Magreb '90
In november 1990 wordt in Utrecht de voetbalclub ‘Magreb ’90’ opgericht. In eerste instantie speelt de club nog in de vijfde klasse, maar dan gaat alles opeens beter en wordt Magreb ’90 in 2009 kampioen. Dankzij voorzitter en ‘suikeroom’ Najim El Houati promoveert de voetbalclub uiteindelijk in 2016 tot de topklasse. Maar als El Houati begin 2015 in Turkije tijdens een trainingskamp wordt gearresteerd op verdenking van drugshandel en witwassen, gaat het bergafwaarts met Magreb ’90. Sinds zijn arrestatie gaat de club financieel achteruit en trekken ook spelers zich terug. Vijftien selectiespelers verlaten de club.
Weer positief op de kaart
El Houati zit sinds zijn aanhouding nog steeds vast. Ondanks de perikelen is Magreb ’90 dit seizoen wel weer begonnen met spelen. Er is nu ook een nieuwe hoofdtrainer aangeschoven. Aart Jan van Boksel, die eerder trainde bij onder andere ADO Den Haag en Sparta Rotterdam, wil de Utrechtse club weer ‘positief op de kaart zetten’.
'Het sprookje van Nieuw Woensel'
Het meest recente voorbeeld van hoe geld uit de onderwereld terechtkomt in het amateurvoetbal is het ‘sprookje van Nieuw Woensel.’ Nieuw Woensel wordt opgericht in 1968. Jaren speelt het eerste elftal van de club in de vijfde klasse, maar dan promoveert de Eindhovense club in vier jaar naar de tweede klasse. Het succes lijkt onder andere aan sponsor Ad Visser te danken. De spelers en de voorzitter kunnen hun geluk niet op en binnen het amateurvoetbal in Eindhoven wordt gesproken over 'het sprookje van Nieuw Woensel'. Maar dat sprookje verandert in een nachtmerrie als blijkt dat de sponsor verdacht wordt jaren crimineel geld in de club te hebben gestoken.
Held voor de club
Ad Visser komt in 2008 als speler bij Nieuw Woensel en speelt tot zijn 44ste in het eerste elftal. Daarna wordt hij assistent-trainer bij de club. In het dagelijks leven is hij autohandelaar. Visser wordt gezien als een held. Oud-Bestuurslid van Nieuw Woensel Victor Verwijst zegt in een interview met de site amateurvoetbaleindhoven.nl over de sponsor: “Een enorme fanatieke en gedreven man tijdens trainingen en wedstrijden en daarbuiten een fantastische en gezellige vent. Is in 2008 als speler gekomen bij Nieuw Woensel en heeft tot zijn 44e jaar in het eerste elftal gespeeld. Ik hoef niet te zeggen dat hij heel belangrijk is voor Nieuw Woensel. Ad heeft Nieuw Woensel weer op de kaart gezet samen met onze trainers (…)”
Samenwerking verbroken
Tijdens een lopend politieonderzoek naar de autohandelaar komt ook zijn rol als sponsor bij Nieuw Woensel aan het licht en in november 2015 wordt beslag gelegd op zijn luxe woning, inboedel en een aantal boten. Deze zomer worden vijf spelers van de voetbalclub verhoord. Ze ontkennen zwart geld te hebben aangenomen en ook Ad Visser ontkent. Uit de reacties op Facebook blijkt dat fans van Nieuw Woensel niet zo verbaasd zijn over het nieuws dat Visser zijn spelers zwart zou uitbetalen. Maar hard bewijs is er nog niet. Het politieonderzoek naar de geldschieter is in volle gang en interim-voorzitter Leo Kantelberg van Nieuw Woensel wil niets over de zaak kwijt. Wel zegt Kantelberg dat de samenwerking met de sponsor is verbroken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.