Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zuid-Afrika betaalde voor stemmen WK 2010

17-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Zuid-Afrika heeft 10 miljoen dollar aan steekpenningen betaald om zich van stemmen te verzekeren bij de toekenning van het WK in 2010. Dat zegt de FIFA in een vordering die is ingediend bij een Amerikaanse rechtbank. Voor dat bedrag moesten Jack Warner, Chuck Blazer en een onbekend derde lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond hun stem aan Zuid-Afrika geven.

Warner nam al in 1992 steekpenningen aan van Marokko dat toen in de race was om het WK van 1998 te organiseren. Marokko benaderde de voorman van de CONCACAF, de voetbalbond van Midden-Amerika en de Cariben, en de Caribische voetbalbond CFU, voor de stemming van 2010 opnieuw. Toen had Warners familie al nauwe banden opgebouwd in Zuid-Afrika dat ook in de race was geweest voor het WK van 2006. Marokko's bod van een miljoen dollar werd dan ook overboden door Zuid-Afrika. Eerder zei de Amerikaanse justitie al dat het WK van 2010 was gekocht.

UPDATE 17/3
Zuid-Afrika ontkent omkoping voor WK 2010
Zuid-Afrika ontkent dat stemmen zijn gekocht om de organisatie van het WK voetbal van 2010 in de wacht te slepen. Dat benadrukte sportminister Fikele Mbalula donderdag nog maar eens op een persconferentie.

De FIFA publiceerde woensdag een tweeëntwintig pagina's tellende vordering, die is ingediend in de Verenigde Staten. In de vordering staat dat Zuid-Afrika tien miljoen betaalde aan drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA, die in ruil hun stem aan Zuid-Afrika moesten geven. Niets van waar, aldus Mbalula. ' We betaalden het geld aan een project voor de Afrikaanse diaspora in het Caribisch gebied. We willen de komende weken de nieuwe president van de FIFA (Gianni Infantino) ontmoeten, om alle formatie te delen. Wij willen dat zij hun juridische zaak doorzetten met de juiste informatie. Wij hebben niets te verbergen. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.