Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Zorgwekkend veel arbeidsongevallen in agrarische sector’

16-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Agrarische sector
In de agrarische sector vinden veel arbeidsongevallen plaats. 93 mensen in de sector kregen vorig jaar een ernstig ongeluk. Ook overtraden bedrijven regelmatig de regels over arbeidstijden, het minimumloon en vakantiegeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het aantal ongevallen in de agrarische sector is "zorgwekkend hoog", aldus de Inspectie. De afgelopen tien jaar zijn in totaal maar liefst 190 dodelijke ongevallen te betreuren. Bij het merendeel van de ongevallen (41 procent) gaat het om situaties waarbij werkenden in of rondom het boerenbedrijf zijn aangereden.
hele rapport
Lees hier het hele rapport
Extra aandacht
De Inspectie heeft vorig jaar ongeveer tweehonderd bedrijven in de sector gecontroleerd. Extra aandacht was daarbij voor loonwerkbedrijven, paddenstoelenteelt en pluimveebedrijven. 

Alleen al bij de loonwerkbedrijven constateerde de inspecteurs 336 overtredingen. Die gingen vooral over de machineveiligheid. Bij vrijwel al de  geïnspecteerde bedrijven in de paddenstoelenteelt lopen de werknemers gezondheidsrisico’s door fysieke overbelasting. In pluimveebedrijven is er gevaar voor medewerkers door blootstelling aan agrarisch stof en onveilige machines of heftrucks.

Te weinig betaald
Verder hebben werknemers nogal eens last van fysieke overbelasting. In de glastuinbouw werd vaak te lang gewerkt of kregen werknemers te weinig betaald. Tweederde van de geïnspecteerde telers had de boel niet op orde.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.