Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgverleners voor 38 miljoen euro gesteund

15-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bitterzoete-suikermedicijnen
De farmaceutische industrie heeft vorig jaar 38 miljoen euro betaald aan ziekenhuizen en artsen voor onderzoeken en andere vormen van dienstverlening. Dat is 5 miljoen euro meer dan in 2013, zo maakte de Stichting Transparantieregister Zorg bekend.

Doel van het register, dat in 2013 in het leven werd geroepen, is om voor iedereen zichtbaar en controleerbaar te maken welke bedragen zorgaanbieders ontvangen voor bijvoorbeeld medische onderzoeken of ander werk. Ook artsen of apothekers die adviseren, spreekbeurten houden of medische artikelen schrijven voor geneesmiddelenfabrikanten, moeten hun verdiensten opgeven aan het register.
Blijkens het register bestaan bijna 7800 van zulke financiële relaties tussen artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen enerzijds en farmaceutische bedrijven anderzijds. Bij samenwerking met bedrijven kan worden gedacht aan het sponsoren van medische congressen of onderzoeksprojecten van ziekenhuizen.

De totale gerapporteerde waarde van deze samenwerkingen bedraagt ruim € 38 miljoen (15% meer dan in 2013), waarvan 90% ten goede komt aan ziekenhuizen en andere organisaties waaraan artsen zijn verbonden. De gemiddelde waarde van de samenwerking tussen artsen en farmaceutische bedrijven bedroeg in 2014 circa € 2.600, met instellingen circa € 28.000, een stijging van ruim 10% ten opzichte van 2013.
Volgens de stichting is het register vorig jaar 11.000 keer geraadpleegd. De komende tijd zal dat alleen maar toenemen, mede door een aantal uitbreidingen. Zo zijn sinds vorig jaar ook de samenwerkingen en financiële relaties tussen dierenartsen en fabrikanten van diergeneesmiddelen in het register opgenomen. Volgend jaar maken ook de samenwerkingen tussen patiëntenorganisaties en farmaceutische bedrijven daarvan deel uit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.