Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgplicht banken bij hypotheekachterstand onder de maat

05-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
steeds-meer-gedwongen-verkopen-en-met-verlies-verkocht
Vereniging Eigen Huis zegt dat veel huiseigenaren zich in de steek gelaten voelen door de bank als ze problemen hebben met het betalen van de hypotheek. De belangenbehartiger van huiseigenaren zegt dat op basis van ruim 300 meldingen bij het begin mei geopende Meldpunt Betalingsproblemen.

Driekwart van de mensen die reageerden noemt de raad en hulp van de bank bij betalingsproblemen slecht of zeer slecht. Huiseigenaren klagen over botte antwoorden, gedreig met deurwaarders en gedwongen verkoop en de onmogelijkheid om een gesprek aan te gaan met de bank.

??Vorig jaar deed de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een oproep aan de banken om zich meer te bekommeren om de zorgen van de huiseigenaren die in de problemen komen. De AFM zou de bevoegdheid willen krijgen om hypotheekverstrekkers te dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand met hun hypotheek oplopen.

Banken en verzekeraars moeten niet alleen een passend hypotheekadvies geven, maar vroegtijdig eventuele betalingsproblemen bij hun klanten signaleren om te voorkomen dat zij uit hun huis worden gezet. ??'Onze indruk is dat banken dat onvoldoende doen,' zegt AFM-bestuurslid T. Kockelkoren in de ZEMBLA-aflevering ‘ Horrorhypotheken

Vereniging Eigen Huis wil dat de banken de communicatie met hun klanten verbeteren en gaat dit bespreken met de banken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.