Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgen over toename bedreiging en intimidatie in lokale politiek

21-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5-tot-10-burgemeesters-nb-bedreigd
De Wethoudersvereniging roept haar leden op om altijd aangifte te doen als er sprake is van bedreiging en geweld. De oproep volgt naar aanleiding van de toenemende zorgen over intimidatie en bedreiging van lokale politici rond de opvang van asielzoekers.

De vereniging merkt dat steeds meer wethouders en raadsleden in het nauw worden gebracht door de heftige reacties vanuit de samenleving op de vluchtelingenstroom. Hoewel de vereniging begrijpt dat de komst van grote groepen asielzoekers de lokale bevolking bezig houdt, wil ze nadrukkelijk een streep trekken waar deze onrust over gaat in agressie en geweld tegen lokale politici.

Lokale politici die worden bedreigd naar aanleiding van de toestroom van asielzoekers, hangen dat niet aan de grote klok. Hoewel de persoonlijke impact vaak groot is, treden gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters er meestal niet over naar buiten. Ook doen ze niet altijd aangifte.

De vereniging herhaalt haar pleidooi voor de oprichting van een fonds waaruit beveiligingsmaatregelen voor lokale politici kunnen worden betaald. Met name in kleinere gemeenten leiden de kosten van dergelijke maatregelen nu soms tot een politieke discussie. De vereniging acht het ongewenst dat een discussie waarbij de kosten van camerabewaking en andere fysieke maatregelen worden afgewogen tegen bijvoorbeeld de subsidie voor de lokale muziekvereniging.

Burgemeesters en wethouders die het slachtoffer zijn van intimidatie en agressie willen dat het Rijk de kosten vergoedt voor veiligheidsmaatregelen en schade aan persoonlijke eigendommen. Dat zeggen de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de voorzitter van de Wethoudersvereniging in de ZEMBLA uitzending ' Bedreigde bestuurders '.

‘Het is altijd een bedreiging van onze democratische besluitvorming, want mensen houden er toch rekening mee dat hen iets kan overkomen, of hun gezin’, zegt toenmalig voorzitter van de Wethoudersvereniging S. Bolten in ZEMBLA.
De vereniging werkt al langer samen met het Ministerie van BZK om agressie en geweld tegen politici en ambtenaren tegen te gaan onder de noemer Veilige Publieke Taak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.