Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Zorg loverboy-meisjes vooral taak gemeente'

08-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verliefd-verkracht-en-vermist
Gemeenten moeten een grotere rol krijgen bij de zorg voor slachtoffers van loverboys. Er moet een integrale aanpak komen, gericht op preventie en opvang van de meisjes en jonge vrouwen. Gemeenten krijgen vanaf 1 januari diverse taken bij de uitvoering van jeugdzorg.
Een actieplan van een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Naïma Azough wordt maandag aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

De commissie adviseert Jeugdzorg 'de opvang en behandeling bij voorkeur te laten plaatsvinden binnen groepen waar meisjes met vergelijkbare problematiek zijn geplaatst. De commissie is van mening dat plaatsing in homogene groepen in principe de beste condities biedt voor de veiligheid en behandeling. Opvang en behandeling binnen het generieke jeugdzorgaanbod is alleen aangewezen indien er specifieke indicaties zijn waardoor plaatsing in meisjesspecifieke groepen met een specialistische benadering niet in aanmerking komt of zelfs af te raden valt.'

Een loverboy begint een relatie met een meisje, meestal met als doel haar tot prostitutie te dwingen. Jeugdzorgorganisaties zijn al bezig de hulp te intensiveren en de registratie van slachtoffers te verbeteren.
Het aantal geregistreerde jonge slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt al jaren toe. In 2009 waren er volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen 63 minderjarige slachtoffers van mensenhandel, vorig jaar waren dat er 165, voornamelijk meisjes.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.