Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorg Gezondheidsraad over Ritalin

04-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
etiketkinderen
De Gezondheidsraad maakt zich zorgen over het toegenomen gebruik van het geneesmiddel Ritalin bij kinderen. Het adviesorgaan schrijft in twee rapporten dat het gebruik ervan de afgelopen jaren is verviervoudigd.
Ritalin wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Vorig jaar gebruikte bijna 4,5 procent van de kinderen tussen 4 en 18 methylfenidaat, de werkzame stof die onder meer verkocht wordt onder de merknaam Ritalin.

Ook blijkt een groeiend aantal jeugdigen met ADHD-achtige problemen in het hulpcircuit terecht te komen. Toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag lijken belangrijke oorzaken van de sterk gegroeide hulpvraag. Hiermee is niet vastgesteld of er sprake is van overbehandeling. Daarvoor is onvoldoende bekend over gepaste zorg.

Hoe dan ook moet veel meer gekeken worden naar wat zorgverleners, scholen en werkgevers kunnen doen om de problemen van jongeren het hoofd te bieden. Dit schrijft de Gezondheidsraad in twee vandaag uitgebrachte adviezen aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, getiteld ‘ ADHD: medicatie en maatschappij ’ (url) en ‘ Participatie van jongeren met psychische problemen ’(url).
In 2011 kwamen ongeveer twee keer zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als tien jaar eerder
De raad wijst erop dat Ritalin bijwerkingen als slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn kan hebben. Er zou niet alleen gekeken moeten worden of mensen ADHD hebben, maar ook meer naar andere problemen. Daarbij moeten zorgverleners, scholen en werkgevers betrokken worden, aldus de raad.

Bekijk ook: ZEMBLA - De ADHD-hype

Meer over:

etiketkinderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.