Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Ziekenhuizen verzwijgen medische missers'

30-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3
Honderden patiënten komen ieder jaar in het ziekenhuis om het leven door een medische misser, zonder dat deze worden doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt RTL Nieuws op basis van lijsten met ziekenhuisdoden. De IGZ heeft deze na een jarenlange strijd aan RTL Nieuws gegeven. De IGZ was maandagmiddag niet beschikbaar voor commentaar.

In de lijsten van de IGZ staat dat de afgelopen drie jaar 1214 patiënten zijn overleden door een zogeheten calamiteit. Gezondheidsinstituut Nivel berekende echter dat in dezelfde periode zo’n 3000 patiënten het slachtoffer moeten zijn geworden van missers. Zes op de tien medische missers zou dus niet gemeld worden. 65-plussers en baby's zijn het vaakst slachtoffer van medisch falen.

De IGZ laat in een reactie weten dat de schatting waarschijnlijk niet klopt. ,, Niemand weet hoeveel calamiteiten nog niet worden gemeld. RTL Nieuws doet een schatting door de aantallen meldingen bij de inspectie te vergelijken met een schatting van het Nivel. Die vergelijking gaat mank. De IGZ gaat uit van feitelijke meldingen tussen 2013 en 2015 volgens de wettelijke definitie van een calamiteit. In de schatting van het Nivel zit ook de grote categorie incidenten waarvan onduidelijk is of het wel of geen calamiteit betreft' ', aldus de inspectie. ,, De IGZ vindt dat bij twijfel ook moet worden gemeld, maar dat is niet wettelijk verplicht. ''

Verschillende ziekenhuizen kwamen de afgelopen tijd in het nieuws doordat patiënten overleden door fouten, terwijl de ziekenhuizen dat verzwegen. Dat gebeurde onder meer in het UMC Utrecht (missers op de afdeling KNO) en in Tergooi Ziekenhuizen in Hilversum (jonge man overleden na gemiste diagnose). Maar het zijn zeker geen incidenten, schrijft RTL Nieuws.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt dat er tuchtzaken gestart moeten worden tegen artsen die bewust calamiteiten verzwegen, zorgbestuurders zouden een beroepsverbod moeten krijgen als zij expres missers onder de pet houden. CDA-collega Hanke Bruins Slot zegt geschrokken te zijn van de cijfers en vraagt een debat aan met minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Ook D66 heeft vragen aan de minister gesteld over de kwestie. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.