Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ziekenhuizen maken samen vuist tegen dure medicijnen

20-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Medicijnen
In de strijd tegen dure medicijnen gaan de acht academische ziekenhuizen in Nederland gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Hiermee hopen de ziekenhuizen hogere kortingen te krijgen op de torenhoge prijzen van bepaalde medicatie. Dat schrijft het Financieel Dagblad maandag.
Niet alleen willen de academische ziekenhuizen zo kortingen bedingen, ze willen deze kortingen ook openbaar gaan maken, iets wat uniek is omdat farmaceutische bedrijven tot nu toe altijd geheimhouding hebben geëist over kortingsafspraken. En juist die afspraken over geheimhouding zorgen ervoor dat de farmaceutische industrie de prijzen hoog kan houden. Ziekenhuizen weten daardoor namelijk niet of de kortingen die ze krijgen wel conform de markt zijn.
Kankermedicijnen
Met name medicijnen tegen kanker zorgen voor steeds hogere kosten bij ziekenhuizen. Als voorbeeld noemt de krant de kosten van het Erasmus MC in Rotterdam. Daar waren de kosten voor deze dure geneesmiddelen in 2010 honderd miljoen en in 2015 180 miljoen euro.
Concurrentiegevoelige gegevens
Volgens de farmaceutische bedrijven zijn de kortingen op medicijnprijzen concurrentiegevoelige informatie die niet prijsgegeven zou moeten worden. De Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen zegt in het FD dat de mededinging verstoord kan worden als er inzage komt in de kosten en prijzen van geneesmiddelen.
Koppel ontwikkeling los van de industrie
Maar ondertussen rijzen de prijzen voor bepaalde medicijnen de pan uit. Vorige week nog zei oncoloog René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis dat kankerzorg onbetaalbaar wordt als de prijzen niet omlaag gaan. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zag de kosten de afgelopen drie jaar verdubbelen naar 55 miljoen euro in 2016. Samen met een aantal andere kankerexperts pleitte hij er vorige week voor om de ontwikkeling van nieuwe medicijnen meer lost koppelen van de farmaceutische industrie en om medicijnen waarvan het patent is verlopen verder te ontwikkelen buiten de farmaceutische industrie. 
Volgens Bernards kosten de meeste medicijnen zo’n honderdduizend euro per patiënt per jaar. Als het patent eenmaal verlopen is en het ziekenhuis zet de medicijnen in voor nieuwe toepassingen, kost diezelfde medicatie nog maar tweeduizend euro per patiënt per jaar. 
Vorig jaar besteedde ZEMBLA aandacht aan de torenhoge prijzen van bepaalde medicijnen waardoor sommige patiënten niet de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben. Deze uitzending ging onder andere over het medicijn pertuzumab, dat effectief is bewezen en kan zorgen voor een gemiddelde levensverlenging van bijna zestien maanden, maar bijna onbetaalbaar is.
Bekijk onze uitzending: ‘Het farma fortuin’
Nederland betaalt vaak hoofdprijs voor nieuwe medicijnen
Zorginstituut Nederland (ZINL) wilde pertuzumab schrappen uit het zorgverzekeringspakket omdat nieuwe kankermedicijnen de betaalbaarheid van de gezondheidszorg bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen.
CC foto: Flickr  
Bron: FD
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor