Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ziekenhuiscalamiteiten deel 2

  •  
02-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  
In november vorig jaar bericht Zembla over een angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Volgens stafleden brengt het onveilige werk- en opleidingsklimaat, veroorzaakt door autoritaire gedrag van het toenmalige afdelingshoofd, zelfs de patiëntveiligheid in gevaar. Dodelijke calamiteiten, zoals een per ongeluk doorgesneden halsslagader, zijn niet gemeld aan de Inspectie voor de Volksgezondheid, blijkt uit de Zembla-uitzending.In deel 2 van 'Ziekenhuiscalamiteiten' onthult Zembla opnieuw calamiteiten binnen het UMC Utrecht die aanvankelijk niet zijn gemeld. Zembla spreekt onder meer met ouders van kinderen met een zeldzame schedelaandoening die in het UMC Utrecht zijn geopereerd, terwijl dat volgens een landelijke richtlijn niet mag. Zembla onderzoekt welke rol de Raad van Bestuur speelt.Samenstelling en regie: Ton van der HamResearch: Norbert ReintjensEindredactie: Manon Blaas
Lees verder
Transcriptie van de uitzending

Passages uit het calamiteitenrapport over de KNO-patiënten  

‘In het gesprek dat de onderzoekers hadden met het hoofd audiologie suggereerde deze dat, in zijn perceptie, er sinds de introductie van de SMA techniek, frequenter complicaties worden gezien in het UMC Utrecht. Hij constateert dat aan een vlot verloop van de implantatieprocedure meer belang wordt gehecht dan voorheen het geval was. Naar zijn mening is dit streven naar efficiëntie gerelateerd aan de toegenomen incidentie van problemen.’  Lees verder  (pdf).
Reactie UMC Utrecht aan Zembla, 9 februari 2016 
'Elke patiënt die zich niet door ons gehoord voelt of niet tevreden is over de nazorg na een behandeling of een calamiteit, is er één teveel. Dan hebben wij het voor die patiënt of zijn naasten niet goed gedaan, en dat moeten we beter doen. Om fouten, en herhaling van fouten te voorkomen, onderzoeken we de fouten, we spreken elkaar erop aan, en we leren van onze fouten en verbeteren daarmee onze zorg. Dat zit in ons DNA: dat is zoals wij het doen.'  Lees verder  (pdf).
Nationale richtlijn craniosynostose
Sinds 2012 is de “Richtlijn behandeling en zorg voor Craniosynostose” van kracht. Deze richtlijn is tot stand gekomen met behulp van vertegenwoordiging van alle specialisten die zich in Nederland bezig houden met de behandeling van craniosynostose. Gezien de expertise is het Craniofaciale centrum in het Sophia Kinder Ziekenhuis actief betrokken geweest bij de tot standkoming van deze richtlijn.  Nationale richtlijn craniosynostose
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor