Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ziek van je mobieltje

  •  
01-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2142 keer bekeken
  •  
Houd hem niet tegen je oor, draag hem niet in je binnenzak en leg hem niet vlak naast je op het nachtkastje: de mobiele telefoon. Want de straling die ons mobieltje uitzendt is mogelijk kankerverwekkend, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie die vorig jaar onderzoek deed naar gezondheidsrisico’s en mobiel bellen.

Het wereldwijd toenemen van hersen- en oortumoren brengt de WHO in verband met langdurig bellen. Vooral kinderen lopen risico, omdat telefoonstraling dieper het kinderbrein binnendringt dan bij volwassenen.

Om kinderen te beschermen hebben landen als Frankrijk en Oostenrijk mobiel bellen op scholen verboden. In Nederland is het opvallend stil. In ZEMBLA aandacht voor de onderschatte gevaren van de mobiele telefoon.

Documenten en links

Om eventuele gezondheidsschade door gebruik van mobiele telefoons aan het licht te brengen, met name tumoren in het hoofd, wordt al langere tijd veel onderzoek gedaan. Op dit moment zijn gegevens beschikbaar over een gebruiksperiode van maximaal 13 jaar. Daaruit komt geen duidelijk bewijs naar voren dat deze gebruiksduur een verhoogd risico geeft op een hersentumor of andere tumoren in het hoofd. Geen duidelijk bewijs voor verband tussen hersentumoren en langjarig gebruik van mobiele telefoon

Het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) beoordeelde op 31 mei 2011 de zendsignalen waaraan mensen die mobiel bellen worden blootgesteld als "mogelijk kankerverwekkend". Op 19 april 2013 verscheen het document met de uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing van het IARC oordeel. Het Kennisplatform vindt dat de inhoud van het document goed verduidelijkt waarom IARC oordeelt dat zendsignalen van mobiel bellen "mogelijk kankerverwekkend" zijn. De publicatie bevestigt de conclusie van het Kennisplatform over de IARC beoordeling in 2011 dat het wetenschappelijk onderzoek wel aanwijzingen maar geen duidelijkheid geeft over de relatie tussen hersentumoren en mobiel bellen.
WHO - IARC geeft toelichting op oordeel uit 2011: mobiel bellen "mogelijk kankerverwekkend"
IARC classifies radiofrequency electromagnetic fields as possible carcinogenic to humans , press release 208, The WHO/International Agency for Research on Cancer (IARC) (pdf)
Mobiel bellen ongezond: gezondheidsrisico's van mobiele netwerken . Radiofrequente velden mobiele ICT: risico's en voorzorgbeginsel. Studium Generale TU Delft door Lucas Reijnders. (multimedia presentatie)

Electromagnetic fields and public health
: mobile phones, Fact sheet N°193? June 2011
Agents Classified by the IARC Monographs , Volumes 1–104 (pdf)

Re-analysis of risk for glioma in relation to mobile telephone use : comparison with the results of the Interphone international case-control study, Lennart Hardel, Michael Carlberg and Kjell Hansson Mild.

Voorzorg bij onzekere milieu-gezondheidsrisico’s ; het voorbeeld van elektromagnetische velden, Prof. Dr. Ir. E. Lebret en Dr. J.P. van der Sluijs (pdf)

100 studies naar effect van mobieltjes op DNA:
Genotox Studies on RF/Microwave Radiation
(Table 1) (pdf)

dezelfde tabel maar dan inclusief financiering van de studies:
Genotox Studies on RF/Microwave Radiation (Table 2)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.