Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zes van Breda weer veroordeeld voor roofmoord

14-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
de-zes-van-breda
De zogenoemde Zes van Breda zijn woensdag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld voor de roofmoord op 'oma Mok' in Breda in 1993. Het betekent geen eerherstel voor de drie mannen en drie vrouwen, die zeggen onschuldig te zijn en forse gevangenisstraffen hebben uitgezeten. De rechters sluiten zich aan bij de eerder opgelegde straffen.
'Lulverhaal'
De drie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L. (in hoger beroep tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden in de jaren negentig al veroordeeld. De vrouwen legden bekennende verklaringen af, die cruciaal waren, maar waar ze later op terugkwamen. ,,Een lulverhaal'', zoals een van hen zei. Ze zouden onder druk hebben bekend. De mannen hebben altijd gezegd onschuldig te zijn.
Voldoende betrouwbaar
Het gerechtshof vindt de toen door de vrouwen afgelegde verklaringen echter voldoende betrouwbaar. Ze hebben niet goed duidelijk kunnen maken waarom ze vals zouden hebben verklaard , aldus de rechters woensdag. Ook vroegen de rechters zich af waarom ze er niet eerder over waren begonnen.
De uitspraak is een grote teleurstelling voor de zes. Meer dan twintig jaar na de moord hadden ze gehoopt op eerherstel. Na afloop liepen ze ontdaan de zaal uit, een van de vrouwen huilend.
De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
Ontlastend bewijs
In 2012 gaf de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen. Gebleken was dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen. Twee getuigen die ten tijde van de moord in een bushokje tegenover het restaurant hadden gezeten, hadden niets verdachts gezien. Maar volgens de rechters zijn de verklaringen niet sterk genoeg om nu anders over de zaak te denken.
'Vrijspraak niet de enige uitkomst'
Het Openbaar Ministerie had geëist dat de mannen en vrouwen opnieuw zouden worden veroordeeld, tot dezelfde straffen. ,, Wat het OM betreft is met deze uitkomst recht gedaan in deze zaak. Het laat ook zien dat een vrijspraak niet de enige uitkomst is als er sprake is van een novum (nieuw feit) en een daarmee volgende herzieningsprocedure ''.
Recontructie
In ZEMBLA ' De zes van Breda ' een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.