Zembla

ZEMBLA wint zaak tegen farmagigant Aurobindo

18-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
679 keer bekeken
  •  
de prijs van het goedkope medicijn 1
"Zembla (BNNVARA) heeft in de uitzending 'De prijs van het goedkope medicijn' op journalistiek zorgvuldige wijze aandacht besteed aan medicijnfabrikant Aurobindo.” Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek in een klacht die was ingediend door de farmaceut Aurobindo en het bedrijf APL Healthcare Limited.
De Raad bevestigt dat ZEMBLA grondig onderzoek heeft verricht en dat er een “deugdelijke basis was voor de in de uitzending aan het adres van Aurobindo geuite beschuldigingen”.
De prijs van het goedkope medicijn
In de betreffende ZEMBLA-uitzending, ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’, stellen deskundigen dat Auobindo roekeloos omgaat met mens en milieu in India. Ook zijn in de uitzending in India gemaakte opnamen te zien waar Aurobindo en andere farma-bedrijven chemisch afval illegaal hebben geloosd. Hierdoor blijken omwonenden gezondheidsschade te hebben opgelopen en is het milieu vervuild. Door zich niet te houden aan wet- en regelgeving, drukken bedrijven zoals Aurobindo de kosten, aldus milieu- en arbeidsdeskundigen in ZEMBLA.
Fragment uit 'De prijs van het goedkope medicijn':
Bekijk de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek
Volgens de Raad is er ‘geen vertekend beeld of onzorgvuldige weergave van de kwestie gegeven’. “Verder zijn de diverse beschuldigingen gedetailleerd voor wederhoor voorgelegd. Het had op de weg van Aurobindo gelegen om gedegen inhoudelijk te reageren en daarmee de voorgenomen berichtgeving te nuanceren. Dat zij heeft volstaan met een algemene reactie komt voor haar rekening. Bovendien is die reactie adequaat in de uitzending verwerkt en volledig op de website van Zembla gepubliceerd”, aldus de Raad.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MJRoos
MJRoos26 jan. 2023 - 15:09

Ik krijg medicijnen sinds 2 weken van aurobindo, die horen 24 uur te werken, na 12 uur zijn ze uitgewerkt, ik kon niet geloven dat nederlandse ziekenfondsen zaken doen met deze criminelen, maar ik heb geen keuze, ik moet die aurobindo troep slikken, die niet werkt, ik ben laaiend, 30 jaar geen gedoe gehad met dit medicijn, nu aurobindo, is 2 cent goedkoper of 70 cent per week dan het medicijn dat wel werkt, maar ze gaan over lijken letterlijk allemaal, en ik ben al drie dagen niet mezelf meer, het zijn rotmedicijnen, afz MJRoos, Woudsend

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.