Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

ZEMBLA wint zaak tegen farmagigant Aurobindo

18 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
de prijs van het goedkope medicijn 1
"Zembla (BNNVARA) heeft in de uitzending 'De prijs van het goedkope medicijn' op journalistiek zorgvuldige wijze aandacht besteed aan medicijnfabrikant Aurobindo.” Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek in een klacht die was ingediend door de farmaceut Aurobindo en het bedrijf APL Healthcare Limited.
De Raad bevestigt dat ZEMBLA grondig onderzoek heeft verricht en dat er een “deugdelijke basis was voor de in de uitzending aan het adres van Aurobindo geuite beschuldigingen”.
De prijs van het goedkope medicijn
In de betreffende ZEMBLA-uitzending, ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’, stellen deskundigen dat Auobindo roekeloos omgaat met mens en milieu in India. Ook zijn in de uitzending in India gemaakte opnamen te zien waar Aurobindo en andere farma-bedrijven chemisch afval illegaal hebben geloosd. Hierdoor blijken omwonenden gezondheidsschade te hebben opgelopen en is het milieu vervuild. Door zich niet te houden aan wet- en regelgeving, drukken bedrijven zoals Aurobindo de kosten, aldus milieu- en arbeidsdeskundigen in ZEMBLA.
Fragment uit 'De prijs van het goedkope medicijn':
Bekijk de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek
Volgens de Raad is er ‘geen vertekend beeld of onzorgvuldige weergave van de kwestie gegeven’. “Verder zijn de diverse beschuldigingen gedetailleerd voor wederhoor voorgelegd. Het had op de weg van Aurobindo gelegen om gedegen inhoudelijk te reageren en daarmee de voorgenomen berichtgeving te nuanceren. Dat zij heeft volstaan met een algemene reactie komt voor haar rekening. Bovendien is die reactie adequaat in de uitzending verwerkt en volledig op de website van Zembla gepubliceerd”, aldus de Raad.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.