Zembla 'Voedselverspilling' ruim 800.000 kijkers
10-03-2012
• leestijd 1 minuten
De ZEMBLA uitzending 'Voedselverspilling' heeft 815.000 kijkers aan de buis gekluisterd.
Waarom verspillen we zoveel voedsel?
De uitzending over de verwarring rond houdbaarheidsdata heeft een gevoelige snaar geraakt. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. Daan van Alkemade en Sinan Can onderzochten waarom Nederlanders zoveel eten verspillen.
Onduidelijkheid houdbaarheidsdata
Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.