Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA-uitzending 'Moord op de honingbij' genomineerd voor De Loep

22-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
moord-op-de-honingbij-ii
In de categorie audiovisuele productie is de ZEMBLA-uitzending 'Moord op de honingbij' genomineerd voor De Loep, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland. De Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikt prijzen uit in nog twee categorieën: tekstuele productie en de aanmoedigingsprijs.

De VVOJ is lovend over Moord op de honingbij’ van Hetty Nietsch en Manon Blaas. Volgens de vereniging boeit de ZEMBLA-aflevering ‘van de eerste tot de laatste minuut’, en geeft het ‘fascinerende context aan een fenomeen dat klein lijkt maar het niet is.’ Vorig jaar wonnen Manon Blaas en Ton van der Ham De Loep voor de ZEMBLA-uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen.’

In 'Moord op de honingbij' gaan imkers, natuurbeheerders en wetenschappers in op de problematiek die de bijensterfte met zich meebrengt.  Van alle Europese landen heeft Nederland de grootste bijensterfte. Natuurbeheerders maken zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor onze voedselketen. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. De producenten van dit middel ontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte. Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda.

Mogelijk valt een andere ZEMBLA-journalist in de prijzen. Regisseur Sander Rietveld is in de zelfde catergorie genomineerd voor zijn uitzending ‘Bloedkolen.’ Die reportage maakte hij voor EO Netwerk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.