Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA tweemaal genomineerd voor Europa's grootste mediaprijs: Prix Europa

01-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taart2
Twee uitzendingen die ZEMBLA het afgelopen seizoen produceerde zijn genomineerd voor Prix Europa: het grootste prijzenfestival van Europa voor de beste televisie-, radio- en onlineproducties van het continent. Het gaat om de uitzendingen ‘Gevaarlijk spel’ en ‘De omstreden vrienden van Donald Trump: De Russen’. ZEMBLA is het enige Nederlandse programma dat in de categorie ‘TV Current Affairs’ kanshebber is.
taart
Gevaarlijk Spel werd uitgezonden op 5 oktober 2016. Zembla onderzocht of we goed en eerlijk zijn geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels. Het RIVM stelt dat ze veilig zijn en dat sporten op de velden geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar de korrels bevatten stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. De uitzending wakkerde in Nederland een maatschappelijke discussie aan die nog altijd voortduurt. Op 15 februari van dit jaar zond ZEMBLA ‘Gevaarlijk spel – het vervolg uit’.
Gevaarlijk Spel (05-10-2016):
Trump
‘De omstreden vrienden van Donald Trump: De Russen’ is het eerste deel van een tweeluik over de nieuwe Amerikaanse president. Op 3 mei 2017 verscheen het eerste deel, zowel in een Nederlandse als in een Engelstalige versie. Het trok niet alleen in Nederland de belangstelling, maar ook in de Verenigde Staten. ZEMBLA onderzocht Trumps zakelijke en persoonlijke relaties met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie. Machtige, steenrijke mannen die verdacht worden van witwassen en fraude en contacten hebben in Moskou en met de maffia. Wat zeggen deze relaties over Trump en waarom ontkent hij ze? Hoe compromitterend zijn deze omstreden zakenrelaties voor de 45 ste  president van de Verenigde Staten? En zijn er connecties met Nederland? 
De omstreden vrienden van Donald Trump: De Russen (03-05-2017):
De Prix Europa worden op 20 oktober uitgereikt. Naast de twee producties van ZEMBLA maken in de categorie ‘TV Current Affairs’ nog zestien producties uit andere landen als Duitsland, Engeland en Zwitserland kans op de hoofdprijs. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.