Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla programmamakers genomineerd voor Journalist van het jaar

23-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3
Zembla programmamakers Ton van der Ham en Norbert Reintjens zijn genomineerd voor de prijs Journalist van het jaar 2016. Vakblad Villamedia organiseert de verkiezing. De jury, bestaande uit de redactie en de adviesraad van Villamedia, nomineert Van der Ham en Reintjens vanwege 'hun uitstekende onderzoek naar ziekenhuiscalamiteiten bij het UMC Utrecht en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.'

Naast Ton en Norbert zijn de Volkskrant-correspondent Ana van Es en programmamakers Sarah Sylbing en Ester Gould genomineerd.  
Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia: ‘Voor alle vijf de genomineerden geldt dat hun werk in Nederland de discussie bepaalt. Hun werk maakt het verschil. Alle vijf zijn daarom voor ons winnaars. Begin februari kiezen we daar uit de Journalist van het Jaar.’

Onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens van Zembla deden langdurig onderzoek naar ziekenhuiscalamiteiten bij het UMC Utrecht en daarna bij het MMC in Veldhoven. De eerste aflevering van de serie was weliswaar al in 2015 (4 november), maar in 2016 volgden nog twee afleveringen ( 2 maart en 1 juni ). 'Een staaltje van lange-adem-journalistiek met gevolgen.' 
Anna van Es verdient volgens de jury haar nominatie omdat ze als correspondent in het Midden-Oosten niet alleen zoekt naar de grote en kleine verhalen, maar ook naar nieuwe manieren van storytelling.
Sarah Sylbing en Ester Gould maakten voor HUMAN de zesdelige serie ‘Schuldig’. Daarin schetsen zij een portret van inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt die in de schulden zitten en de mensen daarom heen.
De bekendmaking van De Journalist van het Jaar 2016 vindt donderdag 2 februari plaats in de burgerzaal van de gemeente Hilversum. Gastheer is burgemeester Pieter Broertjes. De gemeente Hilversum maakt de prijsuitreiking mede mogelijk.
Winnaars voorgaande jaren
Bas Haan, verslaggever van Nieuwsuur, won de titel Journalist van het Jaar 2015 voor zijn onthullingen over wat is gaan heten de Teevendeal. Eerdere winnaars zijn Olaf Koens, Rob Wijnberg, Hans Jaap Melissen, Brenno de Winter, Robert Chesal en Joep Dohmen, Antoinette Hertsenberg, Bram Vermeulen, Ben Rogmans en Joris Luyendijk.

(bron: Villa Media)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.