Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla presenteert lijst met foute officieren

01-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
de-zes-van-breda

Fouten van officieren van Justitie geen incidenten

ZEMBLA bestudeerde honderden vonnissen en arresten van de laatste tien jaar, en zocht uit waar de rechter zich negatief uitspreekt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie. Fouten van officieren van Justitie blijken geen incidenten te zijn. In tientallen vonnissen zeggen rechters dat officieren de wet overtreden, doelbewust ontlastend bewijsmateriaal achterhouden en soms zelfs doelbewust bewijsmateriaal vervalsen. Door deze fouten komen onschuldigen in de cel of verdachte criminelen op vrije voeten. Ook blijkt dat de betrokken officieren hun loopbaan gewoon vervolgen.
 

150 verdachten op vrije voeten

Voormalig minister van Justitie F. Korthals Altes zegt in ZEMBLA dat officieren die ernstige fouten maken ‘van hun taak moeten worden ontheven’.
Op de  ZEMBLA-lijst staan zo’n negentig zaken met een zelfde aantal officieren. In vier vonnissen zegt de rechter letterlijk dat de officier in strijd met de wet heeft gehandeld; in acht vonnissen is er volgens de rechter sprake van het doelbewust achterhouden van informatie of dossierstukken. Het blijkt dat de laatste jaren zeker 150 verdachten van moord, doodslag, kinderporno en vrouwenhandel op vrije voeten zijn gekomen door fouten van het OM.
Volgens Korthals Altes is het ‘tragisch’ dat de maatschappij het slachtoffer is en dat ‘de falende functionaris van het OM daar niet op aangesproken wordt’.
 

Lijst van falende officieren van justitie

Volgens H. Brouwer, voorzitter van het College van Procureurs-generaal, worden officieren wel degelijk aangesproken op hun fouten: ‘Er wordt een disciplinaire maatregel opgelegd, maar ik zie niet in wat de toegevoegde waarde is om uit te leggen wat die maatregel precies inhoudt.’ Kennelijk houdt zo’n maatregel niet in dat een officier wordt gedegradeerd: uit de ZEMBLA-lijst blijkt dat alle officieren die in de fout zijn gegaan nog in functie zijn of zelfs promotie hebben gemaakt. 

Bekijk hier de lijst met vonnissen (inclusief de correcties van het O.M. die na het verschijnen van het rapport door ZEMBLA zijn overgenomen.)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.