Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Podcast: Opgebrand door het werk bij de brandweer

02-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Brandweer (ANP)

Kinderreanimaties, beknellingen, auto-ongelukken. Het werk van de brandweer is allang niet meer alleen maar branden blussen. Ze staan voor de heftigste uitdagingen en als dit ze te veel wordt, laat hun werkgever ze in de kou staan. Onderzoeksjournalist Jan Salden sprak samen met zijn collega’s veel brandweermensen met een passie voor hun werk, maar die met een opgebrand gevoel achterbleven. In een nieuwe Zembla Podcast vertelt hij hierover.

"Wat ons opviel, is dat heel veel brandweermensen zeggen: het is niet de grootste brand of het heftigste ongeluk, het zit soms in details en hele persoonlijke situaties," vertelt journalist Jan Salden in de podcast over brandweermensen die hij sprak voor het onderzoek naar PTSS onder de brandweer. Naar schatting zijn er zo'n 1500 brandweermensen in Nederland die PTSS hebben opgelopen als gevolg van het brandweerwerk. Ze slapen slecht, hebben last van angsten en depressies en durven soms niet naar buiten uit angst voor het geluid van een sirene.

De afgelopen maanden sprak Jan samen met zijn collega's brandweermensen die uitgeblust en getraumatiseerd zijn. In de Zembla Podcast hoor je het verhaal van Martine Nota en Michael Snijder. Beiden hebben last van een posttraumatische stressstoornis en voelen zich in de steek gelaten door de Brandweer. Martine: "Er wordt gewoon afscheid van je genomen. Je bent niet meer bruikbaar, dus ja, doei."

Luister nu naar hun verhalen in de Zembla Podcast:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.