Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Podcast: De schokkende waarheid over de kalfsvleesindustrie

25-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
Kalfje DIer&Recht

Als Zembla opnieuw heimelijke beelden in handen krijgt waarop te zien is hoe kalveren gruwelijk worden mishandeld, is dat het startschot voor een nieuw onderzoek naar de kalfsvleesindustrie. In 2019 constateerden we al dat het slecht gesteld is met het dierenwelzijn in de sector, maar ook nu weer worden ernstige dierenmishandelingen geconstateerd. In een nieuwe aflevering van de Zembla Podcast legt onderzoeksjournalist Norbert Reintjens uit waarom er in al die jaren nauwelijks iets veranderd is.

Onze onderzoeksjournalisten doen al sinds 2019 onderzoek naar misstanden in de kalversector. We ontdekten toen dat de dieren in kleine hokken leven en op een dieet worden gezet waardoor ze zich ziek voelen. Ook kwamen we erachter dat de honderdduizenden kalfjes die ieder jaar naar Nederland komen slecht worden behandeld. Maar jaren later is het dierenwelzijn in de sector nog nauwelijks verbeterd.

Als we in de zomer van 2023 opnieuw heimelijke beelden in handen krijgen van drie dierenwelzijnsorganisaties, waarop te zien is hoe de kalveren worden geschopt en geslagen, heropenen we ons onderzoek naar de kalfsvleesindustrie. Journalist Norbert Reintjens bekeek de gruwelijke beelden die we in handen kregen. "Het gaat er heel hardhandig aan toe. De kalveren worden geslagen, aan hun staart getrokken en verderop gesmeten," vertelt Reintjens in de Zembla Podcast.

Verschillende ministers beloven al jaren een einde aan deze praktijken. Ze komen steeds met plannen om het dierenwelzijn in de sector te verbeteren, maar daar komt nauwelijks iets van terecht. Volgens Reintjens heeft dat onder andere te maken met de Europese spelregels: "De minister is afhankelijk van de Europese Unie. Er is nu eenmaal een vrij verkeer van goederen en Nederland kan het buitenlandse transport niet op eigen houtje stopzetten."

Wat er op de beelden is te zien, wat de minister er aan gaat doen en of verandering snel op komst is, hoor je in een nieuwe aflevering van de Zembla Podcast:

Bekijk hier ook de video over de misstanden in de kalversector op ons YouTube-kanaal en vergeet je niet te abonneren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.