Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA onthult: defensiemedewerker ziek door legionella

16-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Defensie
Een medewerker van Defensie is ziek geworden als gevolg van een legionellabesmetting. Dat blijkt uit onderzoek dat ZEMBLA doet naar legionellapreventie in onder meer overheidsgebouwen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft de besmetting van de medewerker, die begin deze maand bij Defensie bekend werd, bevestigd.
De medewerker is werkzaam in de Frederikkazerne In Den Haag, waar onder meer de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is gehuisvest.  Ook bracht de medewerker er de nacht door, aldus de woordvoerder
Bemonstering
Hoewel het nog niet vaststaat dat de defensiemedewerker op de kazerne de legionellabesmetting heeft opgelopen, laat Defensie het complex momenteel bemonsteren. Volgens de woordvoerder worden de resultaten van deze bemonstering ieder ogenblik verwacht.  
Bronnen melden ZEMBLA dat de medewerker zelf ervan overtuigd is dat hij de besmetting in de kazerne heeft opgelopen. Hij zou zijn werkgever daarover hebben ingelicht, daarbij verwijzend naar eerdere normoverschrijdingen van legionella bij Defensie.
Defensie wil niets kwijt over hoe erg de medewerker ziek is geworden, slechts dat is vastgesteld dat de medewerker met legionella is besmet. De legionellabacterie kan ernstige longontstekingen veroorzaken, maar kan ook leiden tot mildere, griepachtige verschijnselen. Jaarlijks worden 300 tot 400 mensen ernstig ziek door legionella. Tussen de 5 en 10 procent komt te overlijden.
Oranjekazerne
In de Oranjekazerne in Schaarsbergen is onlangs de niet-gevaarlijke variant van legionella (non-pneumophila) aangetroffen. Uit antwoorden van staatssecretaris Visser van Defensie op vragen van FvD-voorman Thierry Baudet blijkt, dat er op de kazerne sprake was van een normoverschrijding nadat het gebouw wegens onderhoud enige tijd buiten gebruik was geweest. Defensie heeft de kazerne doorgespoeld. Er zijn geen mensen ziek geworden.
In haar antwoorden zegt de staatssecretaris dat legionella “ook bij Defensie een bekend probleem is,  dat voortdurend de aandacht heeft en moet hebben.”
Stilstaand water
Legionellabacteriën kunnen zich goed ontwikkelen in leidingen met warm, stilstaand water. Door verneveling van het water, via bijvoorbeeld douches, kan de bacterie worden ingeademd, waardoor vooral mensen met een verminderde weerstand ernstig ziek kunnen worden. Slechts in 5 procent van alle ziektegevallen wordt de bron van de besmetting gevonden.

ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham  was in Radio 1 om te praten over  het nieuws:

Meer over:

legionella
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.