Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA genomineerd voor Tegel

08-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winnaar-de-tegel-2007-het-clusterbom-gevoel
De ZEMBLA-aflevering 'Het clusterbom gevoel' van Jos van Dongen en André Tak is genomineerd voor De Tegel 2007, een prijs voor journalistieke producties.

‘Het clusterbom gevoel’ is uitgezonden op 18 maart 2007 en toonde aan dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen maken. Ook bleken de pensioenfondsen te investeren in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid.

ZEMBLA onderzocht onder andere de geldstromen van de pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds, die de controversiële investeringen bevestigden.

Openbaar
De uitzending leidde tot veel ophef. Onlangs nog werd bekend dat ABP en het Zorg en Welzijn-pensioenfonds, de twee grootste pensioenfondsen van ons land, voor het eerst hun beleggingen buiten de effectenbeurs openbaar maken.

Tot vorig jaar zeiden de grote pensioenfondsen dat ze deze informatie niet mochten geven in verband met contracten. Ook beweerden de fondsen dat niemand erom had gevraagd.

Vorig jaar werden wel al voor het eerst beursgenoteerde beleggingen in obligaties en aandelen bekendgemaakt naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA.

Nieuws
'Het clusterbom gevoel' is genomineerd in de categorie televisie - nieuws. Uit de 288 inzendingen voor de verschillende categorieën, waaronder ook radio- en internetproducties, zijn er twintig door de jury geselecteerd.

De andere genomineerden in de categorie televisie - nieuws zijn de reportage 'Adoptieschandaal' van Geertjan Lassche en Eliza Bergma, uitgezonden door Netwerk (EO) en het item 'Aanslag Tarin Kowt' van Suzanne de Waal en Jaap van Deurzen, uitgezonden door RTL Nieuws. Ook zij dingen mee naar de hoogste waardering voor de beste journalistiek in 2007 voor deze categorie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.