Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla doet verslag van een kleine zeeoorlog

12-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zembla-doet-verslag-van-een-kleine-zeeoorlog
Het aantal gevallen van piraterij is vorig jaar met 39 procent toegenomen in vergelijking met 2008. In 2009 werden wereldwijd 406 schepen door piraten gekaapt. Meer dan de helft van de kapingen was het werk van Somalische piraten. Dat heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB)  bekend gemaakt.
Het aantal gevallen van piraterij is in zes jaar niet zo hoog geweest. Na een daling, na meer dan vierhonderd kapingen in 2003, is de piraterij de laatste drie jaar steeds gestegen.

De toegenomen activiteit van Somalische piraten wordt geweten aan de wetteloosheid die Somalië al zo'n twintig jaar in haar greep houdt. Volgens het IMB gaat het de Somalische piraten om geldelijk gewin en worden er soms miljoenen aan losgeld geïncasseerd.

IMB-directeur Pottengal Mukundan zei dat de internationale vloot die in de Golf van Aden patrouilleert om scheepskapingen tegen te gaan van vitaal belang is in de strijd tegen de piraterij.

Sinds de internationale vloot in de Golf van Aden opereert hebben de Somalische piraten hun werkterrein echter verlegd naar de onbewaakte oostkust van Somalië. Sinds oktober zijn daar 33 schepen door piraten aangevallen en dertien daadwerkelijk gekaapt.

In de uitzending van a.s. zondag doet ZEMBLA verslag van een kleine zeeoorlog. Bemanningen van de bedreigde tankers en de marineschepen die hen moeten beschermen, vertellen over hun angst voor de overvallers. Ook de piraten zelf vertellen over de redenen van hun piraterij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.