Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA als bewijs in rechtszaak over gulden

21-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
eurobedrog
Martin Dessing vindt dat hij jaren te weinig euro's heeft gekregen voor zijn guldens. Volgende week dient zijn rechtszaak tegen de Sociale Verzekeringsbank, zo vertelt hij in het AD. In de rechtszaal zal de ZEMBLA 'Het eurobedrog' uit 2005 worden afgespeeld om zijn pleidooi te ondersteunen.
Dessing vindt dat de gulden voor een veel te lage koers is ingewisseld tegen de euro. "Iedereen heeft al jaren tien procent te weinig gekregen", zegt hij. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een AOW-uitkering. Zelf zegt Dessing dat hij inmiddels 6720 te weinig heeft gekregen. "Iedereen weet dat we voor de gek zijn gehouden, maar het is ook te bewijzen."

Geldillusie
In 'Het eurobedrog' liet ZEMBLA zien dat politici de Nederlandse burgers voor de invoering van de euro niet het hele verhaal hebben verteld. Er is onvoldoende gewaarschuwd voor euro-effecten zoals prijsstijgingen en de geldillusie. Eén van de economen, ex-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend, zei in de uitzending dat hij en minister Zalm niet genoeg hadden aan de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vermeend: "Het probleem is dat we niet de goede cijfers hadden om het straatgevoel over de euro in Nederland te verklaren. De CBS-cijfers kloppen wel, maar ze dekken gewoon niet de hele werkelijkheid. De prijzen gingen fors omhoog in het dagelijkse leven. Dat komt onvoldoende terug in de cijfers." Ook werd in de uitzending de discussie over de waarde van de euro getoond.

'Eurogedupeerde' Dessing zegt dat zijn zaak nu pas dient, zeven jaar na invoering van de euro, omdat deze volgens hem is getraineerd.

Meer over:

eurobedrog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.