Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zelfstandige pakketbezorgers PostNL stappen naar rechter

27-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zelfstandige-pakketbezorgers-postnl-stappen-naar-rechter
27 januari 2011 - Stichting Subcontractors Vervoersbedrijven spant, namens de zelfstandige pakketbezorgers, een rechtszaak aan tegen PostNL . De stichting stelt dat er in de contracten tussen PostNL en de zzp'ers feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst en niet van vrij ondernemerschap. De subcontractors eisen daarom dezelfde arbeidsvoorwaarden als de pakketbezorgers in vaste dienst bij PostNL, zoals betaling van overuren, pensioenopbouw en vakantiedagen.
 

Convenant

Uit interne stukken, in handen van ZEMBLA, blijkt dat er een convenant bestaat tussen PostNL en de Belastingdienst. PostNL bevestigt het bestaan van het convenant, maar wil geen uitspraken doen over de inhoud ervan. SP-Kamerlid Gesthuizen wil duidelijkheid over de positie van de zelfstandigen bij PostNL. Zij stelt vragen aan staatssecretaris Weekers van Financiën over het convenant tussen de Belastingdienst en PostNL.
 

Zzp-ers

Uit de interne stukken van PostNL wordt ook duidelijk dat de grootste pakketbezorger van Nederland steeds meer gebruik maakt van zzp’ers ten koste van zmp’ers, zelfstandigen mét personeel. Deze eenpitters werken fulltime voor PostNL en hebben geen andere opdrachtgevers.
 

Arbeidsovereenkomst

Hoogleraar Arbeidsrecht R. Beltzer heeft het contract tussen een zzp’er en PostNL bestudeerd en concludeert dat hier sprake is van een arbeidsovereenkomst. Beltzer is sceptisch over deze contracten, omdat ‘klassieke werkgevers steeds meer proberen onder de arbeidsovereenkomst uit te komen.’
 

Geen rechtsbescherming

Door de zzp-constructie is PostNL van een hoop verplichtingen af die zij bij een arbeidscontract wel zou hebben. Nu hoeft PostNL geen rekening te houden met het ontslagrecht en is het niet gebonden aan een CAO. ‘Eigenlijk alles wat het arbeidsrecht beschermend maakt, is weg,’ zegt Beltzer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.