Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zeker 1 op 3 in Herpen kreeg Q-koorts

21-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
excuus-om-q-koorts-kan-helend-werken
Ten minste 33 procent en mogelijk zelfs 60 procent van de inwoners van het Brabantse dorp Herpen heeft Q-koorts gehad. De GGD Hart voor Brabant heeft dat woensdag bekendgemaakt over de resultaten van een groot bloedonderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd onder 1517 van de 2163 inwoners.
De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Uiteindelijk werden duizenden mensen in het hele land ziek. Het bloed van de mensen uit Herpen werd met twee testen gecontroleerd. Met de standaardtest werd Q-koorts ontdekt bij 507 mensen, met een nieuwe nog niet geregistreerde test waren dat er ruim 900.
GGD-arts en hoofdonderzoeker Gabriëlla Morroy schrikt niet van de cijfers. Een eerdere steekproef wees uit dat in 2007 al ruim een kwart van de dorpelingen besmet was geraakt. 'Het zou vreemd zijn als het niet meer was geworden.'
Het aantal mensen dat mogelijk chronische Q-koorts heeft opgelopen is wel laag. Er werden 6 mensen gevonden die zich nader moeten laten onderzoeken om dat definitief vast te stellen. Morroy noemt dat aantal 'zeer geruststellend.'
De Q-koortsbacterie komt massaal vrij bij miskramen van zieke geiten. Het is bekend dat ongeveer 60 procent van de mensen die de Q-koortsbacterie oploopt geen klachten ontwikkelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.