Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zeeland dreigt weer met boete Thermphos

08-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veiligheid-thermphos-blijft-onder-de-maat
Fosforfabriek Thermphos is voor de derde keer op rij dit jaar door de provincie Zeeland op de vingers getikt. De provincie dreigt wederom met een boete. Dit keer omdat het bedrijf op drie momenten te veel cadmium uitstootte, zo liet de provincie weten.

Thermphos zal zes weken de tijd krijgen om orde op zaken te stellen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per overtreding met een maximum van 200.000 euro.

Begin dit jaar dreigde de provincie het bedrijf te beboeten wegens te veel ammoniak in het afvalwater en in augustus wegens een te hoge dioxine-uitstoot.

Op de vingers getikt

De provincie Zeeland zelf werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.

De fabriek wordt sinds eind vorig jaar extra gecontroleerd. De VROM-inspectie dreigde in 2010 met sluiting van de fabriek. De provincie controleert wekelijks op de uitstoot van dioxine, ammoniak en zware metalen zoals cadmium en zink.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.