Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zaak varkenshouders tegen Brabant gestrand

26-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitgesprokenvara-boeren-versus-burgers
Varkensboeren die strijden tegen strengere regels in 'varkensprovincie' Noord-Brabant, hebben nul op het rekest gekregen bij de rechtbank in Den Bosch. Die verklaarde de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) woensdag niet-ontvankelijk.
Brabantse boeren die hun bedrijf willen uitbreiden, moeten tegenwoordig extra inspanningen leveren om milieuschade en overlast tegen te gaan. Ze moeten bijvoorbeeld maatregelen nemen om stank en uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak te beperken. Daarvoor krijgen ze een rapportcijfer. Voor een vergunning moet een boer met uitbreidingsplannen minimaal een 7 halen, waar een 6 staat voor het wettelijke minimum.
De NVV had een procedure aangespannen om de regels in de provincie met de meeste varkens van het land van tafel te krijgen. Volgens de organisatie is verduurzaming een zaak voor de sector zelf en schaden de regels de concurrentiepositie van Brabantse varkenshouders.
De rechtbank stelt echter dat de NVV geen partij is in de kwestie. Bovendien had de organisatie eerst een serieuze poging tot overleg moeten doen alvorens naar de rechter te stappen. Individuele varkenshouders kunnen zelf een zaak aanspannen als de provincie weigert een vergunning af te geven, redeneert de rechtbank.
Het provinciebestuur is blij met de uitspraak en ziet eventuele vervolgzaken met vertrouwen tegemoet. ' Deze uitspraak betekent dat de provincie de verduurzaming in de veehouderij die samen met vele partijen is ingezet, voortvarend voortzet. ' De NVV beraadt zich nog op een reactie.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.