Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zaak rond Canadese Amanda Todd voor rechter

04-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zaak-rond-canadese-amanda-todd-voor-rechter
De 36-jarige Aydin C. moet vandaag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor opnieuw een niet-inhoudelijke zitting in zijn zaak. Justitie verdenkt C. onder meer van aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot zijn slachtoffers hebben behoord.Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over hetgeen haar is overkomen op YouTube had gezet. Het filmpje is bijna 10 miljoen keer bekeken. Een YouTube-video met reacties van tieners op het filmpje van Todd heeft al meer dan 20 miljoen views.

De zelfmoord van Todd valt buiten het bestek van de Nederlandse strafzaak. De Canadese autoriteiten willen C. daarvoor zelf voor de rechter brengen.
Op een vorige zitting in de Nederlandse zaak, in september, bleek dat C. nog steeds op geen enkele manier aan het onderzoek heeft meegewerkt. De politie pakte C. in januari op, in een huisje in een vakantiepark in Oisterwijk.

UPDATE: Canada wil Aydin C. in Amanda Todd-zaak berechten. Maar sinds aanhouding in januari is nog geen formeel uitleveringsverzoek gedaan aan Nederland. Het Einddossier 'Amanda Todd-zaak' is volgens OM in eerste kwartaal 2015 klaar.

Lastig digitaal onderzoek in zaak-Amanda Todd
Deskundigen werken nog steeds aan het zichtbaar maken van afgeschermde gegevens op computers en schijven die zijn gevonden bij Aydin C., verdachte in een omvangrijk onderzoek naar onder meer aanranding en afpersing van tientallen jonge meisjes op internet. C. weigert daaraan consequent iedere medewerking, zo bleek donderdag op een voorbereidende zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Amsterdam.
Evenals op vorige zittingen verscheen de 36-jarige C. niet. Hij verblijft sinds twee weken in de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum, voor gedragsdeskundig onderzoek.

Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt het onderzoek binnen enkele maanden te hebben afgerond, zodat C. volgend jaar definitief terecht kan staan. Het digitale onderzoek is van groot belang, omdat het volgens het OM heel veel relevante informatie oplevert.
In Nederland heeft het onderzoek naar de webcam- en internetmisdrijven zicht op veertig slachtoffers opgeleverd. Acht daarvan hebben ook aangifte gedaan. Ook in landen als de Verenigde Staten en Engeland is politie nog bezig met onderzoek. Volgens het OM gaat dat om enkele tientallen gevallen. De kans is groot dat de betrokken landen Nederland zullen vragen die zaken in het lopende proces te betrekken. Canada heeft aangekondigd de uitlevering van C. te zullen vragen, in verband met de zaak-Todd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.