Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nader onderzoek zaak Sharleyne

06-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sharleyne_14
UPDATE 7 april 2017
Het Openbaar Ministerie doet nader onderzoek naar de rol van de moeder bij de dood van de achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen. Zij kwam in 2015 onder verdachte omstandigheden om het leven. De betrokken officier van justitie ziet evenwel op dit moment geen aanleiding de moeder aan te houden, aldus het OM vrijdag.
Er wordt onder meer gekeken naar de bevindingen die door de raadsman van de vader van Sharleyne zijn ingebracht. De vader verzette zich tegen het niet-vervolgen van de moeder en klaagde daarover met succes bij het gerechtshof in Leeuwarden.
Sharleyne kwam in juni 2015 om het leven na een nachtelijke val vanaf de tiende etage van een flatgebouw in Hoogeveen. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid. Er zijn geen sporen in of rond de flat aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van andere personen toen zij viel. Op basis van getuigenverklaringen is wel vast komen te staan dat de moeder zich, direct na de val, op de galerij bevond.
Een officier van justitie van het Landelijk Parket neemt de vervolging op zich van de moeder van de in 2015 overleden achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft de overdracht van de zaak eerder al  bekendgemaakt naar aanleiding van een uitspraak van gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het OM Noord-Nederland houdt wel de verantwoordelijkheid over de vervolging.
Het OM wil een andere officier met een frisse blik naar de zaak laten kijken, aldus een woordvoerster.
Het hof bepaalde vorige week dat de moeder van Sharleyne alsnog moet worden vervolgd. Dat gebeurde na een klacht van de vader van het meisje, die het niet eens was met de beslissing van het OM Noord-Nederland om de moeder niet strafrechtelijk te vervolgen voor (medeplichtigheid aan) moord dan wel doodslag.
Sharleyne kwam in juni 2015 om het leven na een nachtelijke val vanaf de tiende etage van een flatgebouw in Hoogeveen. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid. Er zijn geen sporen in of rond de flat aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van andere personen toen zij viel. Op basis van getuigenverklaringen is wel vast komen te staan dat de moeder zich, direct na de val, op de galerij bevond.
De officier van het Landelijk Parket moet na het bestuderen van het vonnis beoordelen of de verdachte in voorlopige hechtenis moet worden genomen. Ook zal hij op grond van het bestaande dossier moeten bekijken of nader onderzoek moet worden gedaan, aldus het OM.
Het gezin was bekend bij meerdere instanties en er waren meldingen bij hulpverleners en politie dat het achtjarige meisje werd verwaarloosd. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.