Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zaak ernstig seksueel misbruik in kerk is verjaard

16-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
452 keer bekeken
  •  
Arnold-Jan portret 2 liggend
Arnold-Jan portret 1 liggend
De 65-jarige Arnold-Jan P. die zegt in het schooljaar 1964-1965 seksueel te zijn misbruikt door een pater van het Kleinseminarie van de Heilige Geest in Weert, krijgt daarvoor geen genoegdoening in de rechtbank. De rechter in Roermond heeft woensdag gevonnist dat de zaak is verjaard.
Arnold-Jan P. werd in het schooljaar 1964-1965 als elfjarige op het kleinseminarie ernstig seksueel misbruikt door de inmiddels overleden pater Jozef Strik. “Ik dacht altijd dat ik het enige ventje was en durfde er met niemand over te spreken”, zei hij in een eerder interview met ZEMBLA. Uit bewijsstukken in handen van ZEMBLA blijkt dat de kloostergemeenschap wist van het misbruik door pater Strik. Maar het instituut keek weg.
Lees het hele verhaal over het slachtoffer Arnold-Jan P.
Eerder geval misbruik laat ontdekt
De man ontdekte pas in 2015 dat de congregatie wist van een eerder geval van misbruik en kon dus niet eerder juridisch in actie komen. Dat is volgens de rechtbank echter niet voldoende reden om de verjaringstermijn te overschrijden.
 Fragment uit de brief die de elfjarige Arnold-Jan aan zijn moeder schreef:
brief nieuw fragment
De congregatie erkende voor de rechtszaak in een brief aan slachtoffer Arnold-Jan dat de pater in de zestiger jaren ’gepakt’ is voor seksueel misbruik. De congregatie biedt in de brief excuses aan en geeft toe dat er destijds 'geen adequate maatregelen zijn genomen tegen Strik en hem dus de mogelijkheid is gegeven om in herhaling te vervallen'.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.